2021-10-08 244 浏览
已经好一段时间冇同先生出嚟撑枱脚,今日难得趁住长假期陪先生嚟食佢至爱嘅烧肉,拣咗久违嘅炑八,自从搬新铺之后都冇食过,荃新天地二期嘅店面更大更舒服,而且对我哋嚟讲亦更就脚。餐厅嘅装潢仍然系一贯嘅简洁,恍如置身韩国,座位之间嘅距离亦足够,感觉舒适。食物选择花多眼乱,我通常都偏向拣套餐,贪佢价钱更实惠,又食到时令嘅食材,今期做紧推介嘅套餐用釜山海鲜做主题,对于咁耐冇得去旅行嘅我哋嚟讲更加吸引,我哋拣咗价钱较平嘅海之物套餐,另外叫多半只猪手,份量已经相当足够,差啲食唔晒。点餐后侍应为我哋送上前菜、炉边蛋同粟米芝士,前菜清新开胃,份量亦足够,我哋都冇再encore。韩国猪手半只份量已经非常多,猪手肥瘦适中,爽口弹牙,除咗就咁食仲可以用生菜包住猪手、青瓜同青辣椒嚟食,减低腻滞感。八爪鱼系釜山直送,大大只,辣酱腌得入味,但又唔会掩盖八爪鱼嘅鲜甜味,入口啖啖肉,弹牙多汁!鳗鱼大大件而且好厚肉,烧到外皮香脆,非常香口,极度吸引!酱油五花肉肥瘦适中,腌料入味但又唔会过咸,最适合用生菜包住食,口感同味道都更丰富;梨汁鸡肉系最喜出望外嘅一款食材,平平无奇嘅鸡肉往往喺烧肉嘅时候都会被忽略,通常都系留返最后先食,

传统韩国猪手(半只)

无法抗拒釜山海之物套餐

鳗鱼大大件而且好厚肉,烧到外皮香脆,非常香口,极度吸引!
无法抗拒釜山海之物套餐

酱油五花肉肥瘦适中,腌料入味但又唔会过咸,最适合用生菜包住食,口感同味道都更丰富;梨汁鸡肉系最喜出望外嘅一款食材,平平无奇嘅鸡肉往往喺烧肉嘅时候都会被忽略,通常都系留返最后先食,本住唔好浪费食材嘅心态烧埋佢,估唔到好有惊喜,用梨汁腌过嘅鸡肉,竟然出奇地鲜嫩!非常推荐!
无法抗拒釜山海之物套餐

猪皮亦系好推介嘅一样食材!先生怕肥本来唔想食,后来一试难忘,入口近乎即溶,而且一啲肥腻感都冇,令人赞不绝口!
无法抗拒釜山海之物套餐

霜降牛小排雪花均匀,净系睇卖相已经好吸引,入口更加系无可挑剔,牛味重之余口感软嫩,唯一美中不足当然系份量较少,绝对系想再encore!
前: 青肉蜜瓜沙冰 后: 青肉蜜瓜梳打
两款特饮都用咗新鲜嘅青肉蜜瓜炮制,而且果肉份量好足,入口清甜,特别系沙冰,清新解渴,系烧肉嘅最佳拍档!
炑八嘅烧肉从来都冇令我哋失望过,食材新鲜,配搭用心,套餐份量合适而且价钱合理,绝对值得回头!

传统韩国猪手(半只)
前: 青肉蜜瓜沙冰 后: 青肉蜜瓜梳打