日本料理可能大家印象中都系寿司啊拉面个啲小铺,不过今次比我朋友带去食泷依间系一间有厨师发办餐厅,每次都有啲唔同嘅!本来想坐吧枱,不过都系坐下面倾得大声啲😂我就叫左极个个餐,开胃菜喺昆布啫利配海胆✨冬瓜比较系清脆,更突显海胆个阵鲜甜!昆布唔系好重味,不过就balance返个口感,似返个前菜!前菜中有白田螺同莹光鱿鱼😮好肥美好弹!鱿鱼加左芥末,都好得意!另外有配菜,海葡萄,酸酸地好开胃!鲍鱼清汤✨ 加左啲芹菜好清新,比起鲜甜,佢更接近原汁原味个只带酸嘅味到左我最期待嘅刺身啦🤩🤩 当中嘅拖罗真系冇野好讲!火炙过后佢岀左油份同鲜汁,简直系入口即溶,真系一瞬间就冇左好想食多旧! 火炙金木鲷同样唔错!佢比较薄,但都有质感然后,侍应开始摆放调味盘,有海藻盐,wasabi盐,柠檬汁,同无添加萝卜溶!我就乖乖听专家讲,虾头就掂wasabi,虾身就要海藻,果然爆香嘅辣味同wasabi好搭!海藻就保留返个鲜味嘅😎Tempura仲有红三鱼,上面仲有海胆汁同蘑菇🧐好嫩口呀妈🤩🤩🤩除左今次啲海胆汁偏苦,其他都满分!跟住仲有件天然规,好香好香,远处已经闻到了!加茂茄子配面逗汤✨好有趣嘅一道菜啊,好浓烈嘅面逗!依个就

本来想坐吧枱,不过都系坐下面倾得大声啲😂

跟住仲有件天然规,好香好香,远处已经闻到了!

加茂茄子配面逗汤✨
好有趣嘅一道菜啊,好浓烈嘅面逗!

依个就系我为左食依个餐嘅日本牛! 今次系来自熊本嘅西冷同牛肩🤤🤤 有蒜啦wasabi salt and mustard比你拣,本人就中意wasabi个香味,同西冷一齐食好似食紧牛刺身咁👍🏻整体肉汁都好浓好鲜,仲好嫩!

然后以为要结束时,突然比左个惊喜,系梅冰素面🤞 用炸过嘅紫稣叶淹下冰梅,好甜好脆,绝对系夏日之选!

甜品系好好食嘅鹿儿岛安纳芋番薯,侍应话佢地炸左一个钟架,少少白兰地加多多糖!哈今次一定肥死啦🤣不过都值得!

最好用一个极上静冈密瓜做结尾,真系完美!系日本都未必食到个咁甜!本人平时好少食餐咁豪华,但真系好食好服务,有钱都买唔到💓💓
2018-06-11
用餐时段