莆田 Putien📍 铜锣湾波斯富街99号利舞台广场7楼A号舖大家都知我同屋企人都好钟意食莆田,每次有特别菜式,我哋都抢先尝鲜。今年话咁快到咗蛏子节,终于可以回味到鲜味无穷嘅肥美蛏子,朋友同我都食得津津乐道! 💰$219/2道铁板盐焗蛏 🐚我哋首选连续7年销量冠军嘅铁板盐焗蛏,厨师将新鲜肉厚嘅哆头蛏连壳一拼放入盐堆烤焗,以铁板呈上保持温热,用刀叉一切开外壳,可以品尝原汁原味嘅蛏子。椒盐哆头蛏 🐚第二道我哋拣一年次食过嘅椒盐哆头蛏,阔别一年再食,口感、味道不变,依然非常滋味。大大只嘅蛏子同茶树菇炸得金黄酥脆,撒上香口味浓嘅椒盐,香香脆脆嘅一道小菜,令人食过返寻味! 💰$128福建海蛎煎 🦪朋友同我食过莆田几次,但都未食过10醉之一嘅招牌菜—福建海蛎煎,所以我特意为佢点一份。咸鲜嘅海蛎产自福建兴化湾江口港,只只都非常鲜甜可口,蛋煎得恰好,净食或配饭都一流。 💰$48/片椒盐猪手 🐖令我不吃不厌嘅仲有椒盐猪手,酥脆嘅外皮同软糯嘅胶原蛋白形成强烈对比,冲击味蕾。朋友第一次食已深深爱上,相信会成为我每次去莆田必点之一嘅菜式! 💰$38黄金荷叶包 🍔另一道必点嘅当然系广受食客欢迎嘅黄金荷叶包!食过
莆田 Putien

💰$48/片
椒盐猪手 🐖

💰$38
黄金荷叶包 🍔
另一道必点嘅当然系广受食客欢迎嘅黄金荷叶包!食过不下五次,熟悉嘅味道每次都令我食得好满足。以炸刈包夹住酱香肉丝同生菜,伴有芝麻香气,果然简单嘅菜式往往最吸引人、最令人食唔厌。

💰$48
白果芋泥 🍠
我哋另外点咗两款甜品,为今晚画上完美句号。第一款系白果芋泥,香甜软滑嘅芋泥唧满小碗,啖啖芋头香气扑鼻,比手摇饮品店嘅芋泥更天然、更香滑。配以浓香无比嘅椰汁,再加上白果点缀,一试难忘。

💰$28
闽南花生汤 🥜
另一款系闽南花生汤,选用简单嘅材料,用考究嘅煮法烹调,煮成入口即化、香香甜甜嘅福建传统甜点。朋友家乡喺福建,佢食一啖就话系好熟悉嘅味道,可见真系好正宗!
  • 黄金荷叶包
  • 椒盐猪手