2019-07-13
好难得小西湾终于有一间正式嘅台式饮料店🥤店舖感觉好干净,餐牌上面嘅饮品款式众多,图片望落去已经好吸引呢度除咗有台式饮品之外,仲有唔少小食,而今日我决定要试嘅就系原味格仔饼同黑糖珍珠奶茶。Poster设计好时尚,忍唔住想试店舖声称不使用化学人工果糖,虽然饮落去都未必分辨到,但起码有个安心先🙈店舖有两部机整鸡蛋仔另外两部整格仔饼,全部都系即叫即整,大概等左5分钟已经有得食,唔算等左好耐,系等待期间都不时闻到阵阵蛋香。原味格仔饼 $16格仔饼望落好挺身,颜色都好靓,拎系手仍然闻到好香蛋味厚度算唔错,入面只有炼奶同花生酱,酱汁份量都多,第一啖已经咬到。格仔饼外脆内软,就算隔一阵先食都保持到脆卜卜,唔错不过拎住个纸袋嘅时候要小心hi到,搞到黐立立。黑糖珍珠奶茶少糖 $21呢个系拎住饮品行左阵先拎出黎嘅样,所以黑糖已经沉咗底。以呢个价钱来讲算大杯,奶茶少糖的确唔甜,不过好可惜黑糖珍珠只系普通珍珠捞黑糖,而唔系真正用黑糖整出嚟嘅珍珠,所以当黑糖融入咗奶茶之后,珍珠就完全冇晒味啦同埋珍珠口感比较硬,唔Q弹,有啲失望。我谂下次嚟都只会食佢嘅小食,饮品就未必会再考虑了。
Poster设计好时尚,忍唔住想试
原味格仔饼
原味格仔饼 $16
格仔饼望落好挺身,颜色都好靓,拎系手仍然闻到好香蛋味
原味格仔饼
黑糖珍珠奶茶
黑糖珍珠奶茶少糖 $21
呢个系拎住饮品行左阵先拎出黎嘅样,所以黑糖已经沉咗底。
我谂下次嚟都只会食佢嘅小食,饮品就未必会再考虑了。