2024-08-29
The Salted Pig • 沙田早几日同朋友去左新城市买野,跟住去左呢间西餐厅,我之前曾经都光顾过,觉得以西餐来讲质素属于偏上水平,今次叫左2个套餐,包头盘,我地拣左烟三文鱼凯撒沙律同蕃茄芝士肉丸😆✅ 慢煮脆皮猪腩、薯仔沙律、烤甘笋 🐷 $258呢道菜式讲真个句,带俾我少少惊喜。猪腩外皮真系几脆,猪腩见到肥瘦相间嘅层次,下面瘦肉部分亦好滑嫩,带少少咸香,我个人觉得可以2-3人分享,因为猪腩都有我男朋友大半只手咁大😙✅ 双重海虾意大利饭 🦐 $228双重虾系指海虾仁同虎虾,虎虾肉质结实,唔洗讲梗系好食,海虾就省却左剥虾壳嘅工夫,饭加入龙虾汤汁、辣肉肠、罗勒去煮,浓香稠密,好食👍🏼✅ 朱古力蛋糕 🍰 跟餐套餐每人仲送一客甜品,我地拣左嘅呢个朱古力蛋糕味道相当浓,而且质地较为结实,钟意朱古力嘅朋友一定钟意😗
✅ 慢煮脆皮猪腩、薯仔沙律、烤甘笋 🐷 $258
✅ 双重海虾意大利饭 🦐 $228