2023-12-19
天气涷除了食火锅,相信羊腩煲都应该系另一个必食菜式。今次去了一间非常HK嘅餐厅,单看那街头涂鸦风格的装潢,绝对能够感受到这就是香港人的餐厅。餐厅以快餐店模式,先在收银处点餐然后再入座,餐单选择中西式均有,多到令人三心两意唔知点拣好,大部分食物材料亦有注明外国进口。最终我同友人选了港式一人锅:古法双冬羊腩煲及花胶云吞鸡煲。如果你是腐乳控,相信一定会极钟意他们的羊腩煲,首先真系超大煲,一个人绝对食唔晒,羊腩份量唔算少,起码有5大嚿以上,有皮有肉有肥膏,炆得够焾,每一啖肉入口都好软嫩。配料仲有冬菇、冬笋、枝竹及生菜,而汤底是稍微浓稠的腐乳汁,所以羊腩几乎不用再另外蘸点腐乳酱都已经好够味,捞汁送饭好正。提一下,佢地仲有急冻羊腩煲卖,买返屋企拆开成煲加热即可。至于花胶雪吞鸡煲,的的确确有真才实料的养颜花胶,煮得偏向软腍,云吞皮薄,内里馅料多是虾肉,食落弹牙爽口,鸡件肉质结实,汤头清甜无味精,都唔错㗎!下次试下佢地嘅西餐先。羊腩煲$158花胶云吞鸡煲 $98蚝油菜心苗 $28柠檬伯爵茶(自家制涷饮 跟餐 $8)*店内有急冻包可即时买走
羊腩煲$158
花胶云吞鸡煲 $98
蚝油菜心苗 $28
柠檬伯爵茶(自家制涷饮 跟餐 $8)
*店内有急冻包可即时买走