2023-07-13 84 浏览
以前食个煲仔饭都会谂起大埔的 #陈汉记 , 每逢冬天都大排长龙,但自从佢光荣结业之后我就无入过大埔揾野食。呢日入开大埔揾朋友,见到陈汉记旧铺又开左一间煲仔饭专门店叫乐记,谂起陈汉记所以就入去试一试。我地嗌左玻璃叉烧肠,炸两,鸡粥,自鳝排骨煲仔饭,食落发觉味道同以前旧有陈汉记味道好似呀!细问伙记先知原来餐厅用返陈汉记旧有班师傅,只系改左名乐记!即刻好开心!玻璃叉烧肠不愧系招牌菜,肠粉全部即叫即蒸,皮薄馅靓,豉油劲香口👍炸两既油炸鬼仲系脆的,有惊喜♥️。滑鸡粥系另一个名物~大大碗又多料~热辣辣好滋味!清清地食得好舒服!而白鳝排骨煲仔饭香味扑鼻,吃得出材都是新鲜靓料,白鳝厚肉弹牙,排骨亦不会过油过咸。整体非常不错。最后喝上杯冻豆浆,完美♥️👍。