2008-02-05 63 浏览
今次终于说服妈子,不再去稻香团年,但选址更糟,地点在荃湾南丰四楼的"丰盛".我下?福临门都唔制?你唔使同我悭,你个仔今年出几个月花红....)妈唔好喇,远呀,近近地咪算啰.)典型街坊格,晚市人头涌涌,看看餐牌,也是一些普罗粤菜.好意头,叫个发财好市,体面一点,叫只滋味鸡,整条鱼?蒸条鱼就太过普通,不如要个一班两味,炆头腩同炒班片.想食点海鲜?白灼基围虾免了,叫半打果皮蒸鲍鱼仔吧.炒碟菜也好应该,来个瑶柱扒豆苗.先上碟菜,再上发财好市,肥大的蚝豉夹著猪利,蚝豉味浓但肉质很散.猪利就过淋,但个汁几惹味,送白饭不错.大班两味,头腩同班片皆很霉.完全不行.蒸鲍鱼仔就火喉控制得麻麻,有好几只,明显地肉质过老.吃到尾,仍未见滋味鸡的踪影,只见部长来到说滋味鸡已经卖晒!要唔要转第二样?)我唔要啦,取消左佢啦.)不尽称心的团年饭,唯有待开年吃得好一点,以弥补这夜之失.

唔好喇,远呀,近近地咪算啰.)

典型街坊格,晚市人头涌涌,看看餐牌,也是一些普罗粤菜.

吃到尾,仍未见滋味鸡的踪影,只见部长来到说
滋味鸡已经卖晒!要唔要转第二样?)

唔要啦,取消左佢啦.)

不尽称心的团年饭,唯有待开年吃得好一点,以弥补这夜之失.