2018-05-06
今日难得去左将军澳做野,顺便探一探新居入伙既朋友仔。倾左一阵肚饿佢带左我去屋企附近既一间餐厅打边炉。本身谂系一间普通既打边炉餐厅,点知原来佢深藏不露。。。😆点解咁讲,因为佢每张枱中间都有一个大lon上面有个盖,本来已为系一个炉上面再加个煲打边炉,原来系本身已经有个镬喺度。个镬就系用打边炉㗎啦😆我地叫左个辣鸡煲,老板娘仲好细心叫我地叫咩辣,食开辣既就试下中辣,于是我地就叫左个中辣。随之老板娘就拎住一碟调好味有酱料同一壶辣鸡汤上台,先大火喺黑铁镬爆炒下d鸡。炒个下d麻辣香味已经令到我不断流口水🤤炒完加少少汤焗一阵就食得。鸡件旧旧都有肉,而且嫩滑唔鞋。鸡味浓,无乜冰鲜味,加上秘制既酱汁惹味香口。食完鸡后加汤打边炉🥘🥘我地都系叫左一d普通既边炉料,但每碟既份量都几多。不得不提系个肥牛,份量大得跨张,而且牛肉脂肪比例平均,食落牛味浓,滚耐左都唔会好鞋。食后问番老板娘,原来哩个黑铁镬边炉系佢地首创,出面无得食㗎。
本身谂系一间普通既打边炉餐厅,点知原来佢深藏不露。。。😆
食完鸡后加汤打边炉🥘🥘