2019-06-28
近年食多咗素,亦知道坊间更开咗唔少素食自助餐餐厅,但讲真,就真喺一次都未试过。友人就贪新鲜,建议一齐去试吓,小弟就当然乐意奉陪啦,齐齐嚟到「素一」,横「素」各种美食。餐厅位于地库,可谓别有洞天,门面睇落已予人感觉清新,一室亮白,墙上简单嘅树木、雀鸟嘅彩绘,加上地方大、高楼底,都彷佛有种宁静感。自助区集中晌餐厅后方,但就无明显嘅区域分别,用食物嚟分,就大概可分为沙律、小食、日式、热盘、甜品及饮品,店员不时补充食物,成晚所见,都甚少「缺货」。饮品介绍吓有咩可以任饮先,既然喺嚟食素,汽水一类就肯定无架喇,有提供几款健康饮品:豆浆、红菜头柠檬水、罗汉果水,另外,热水就用嚟冲泡啲中国茶。红菜头柠檬水、罗汉果水因为呢两款都较特别,当然要试吓啦,前者酸酸甜甜,比预期嘅味道清爽,后者就感觉较清润,甜味都嚟得自然,两款饮品都喺暖暖哋嘅,更适合女生或上年纪嘅客人饮。沙律就晌食物区左边,自成一角,枱上放有几款沙律菜,数款配料及酱汁,阵容唔算好强劲,但部份酱汁就有啲卖点,如芒果酱、山葵沙律汁,但最搞嘢就有XO酱,真唔知揾后者嚟捞沙律会喺点。随意拼凑咗份沙律,又见隔离有啲烧菠萝,搭埋一齐,淋上黑醋配芒果酱,喺一
介绍吓有咩可以任饮先,既然喺嚟食素,汽水一类就肯定无架喇,有提供几款健康饮品:豆浆、红菜头柠檬水、罗汉果水,另外,热水就用嚟冲泡啲中国茶。 红菜头柠檬水、罗汉果水
因为呢两款都较特别,当然要试吓啦,前者酸酸甜甜,比预期嘅味道清爽,后者就感觉较清润,甜味都嚟得自然,两款饮品都喺暖暖哋嘅,更适合女生或上年纪嘅客人饮。 沙律
就晌食物区左边,自成一角,枱上放有几款沙律菜,数款配料及酱汁,阵容唔算好强劲,但部份酱汁就有啲卖点,如芒果酱、山葵沙律汁,但最搞嘢就有XO酱,真唔知揾后者嚟捞沙律会喺点。 随意拼凑咗份沙律,又见隔离有啲烧菠萝,搭埋一齐,淋上黑醋配芒果酱,喺一道唔错鲜爽嘅头盘。 姬松茸虫草花粟米炖汤
食完啲生冷嘢,嚟个汤就正好,虽然食物区都有备两款汤水,但每位客人都会额外获奉送一客素炖汤。虽然喺素汤咋,但落足料,唔会「淡茂茂」,入口清甜滋润,实在不俗。 不过,菇菌汤未必人人都啱,所以,出面嘅两款热汤:粟米海底椰汤和白胡椒咸菜凉瓜汤,俾大家多一个选择。
冰镇咕噜肉
除上述嘅素炖汤,每位客人都会奉送即做嘅冰镇咕噜肉,份量视乎同枱客人人数,人多嘅话就会好似我哋呢盘咁靓仔。「咕噜肉」入口酸爽唔呛喉,口感真喺颇似肉,最爽喺依家天口热,食落就更觉冰凉舒畅。 小食
用小食类形容,可以有啲笼统,总之就林林总总,小食、冷盘、前菜乜都有啲,大部份都贴有名牌,一口气详列晒有啲咩拣:烧菠萝、炸秋葵、素饺子、云耳、胡麻酱青瓜、糯米酿凉瓜、天妇罗、沙嗲羊肉串、香煎腐皮卷、大葱春卷、炸馒头、油酥饼、什锦素薄饼、法式面包、熏鱼、蜜汁叉烧……等等,数数埋埋成廿几嘢食。 随心随意拎咗一小碟返嚟,啲炸秋葵、炸茄子几好,食落唔喺好油腻;沙嗲羊肉串无论个样,定口感,都几像真,而且,啲沙嗲推得几香浓,熏鱼及叉烧亦做得唔错。 和食
日系食物,就以「寿司」为主,件件都维俏维妙扮晒嘢,此外,仲有好多卷物,以及中华沙律、日本番薯仔、枝豆、冷乌冬、胡麻豆腐、紫薯沙律……等等。 基本上啲米饭煮得恰好,啲 寿司或寿司卷嘅味道都唔差,只喺素鱼生始终喺素,口感都喺失真少少,纯为过吓口瘾而已。反而,正正经经嘅胡麻豆腐就好食好多。 热盘
近尾声,再嚟一轮热盘就差不多喇。就晌食物区嘅中央,放咗近廿款嘅热食,包括:姜醋蛋(题外话,有位婆婆问店员点解里面无猪手,哈哈!)、葡汁焗四蔬、炒银针粉、上海烤麸、炒椰菜、豆卜炆冬瓜、麻婆豆腐、上汤浸娃娃菜、粟米、芋头、蕃薯、红米炒饭、豉油皇炒河、南乳炒藕片、榄菜四季豆、烟肉云耳炒沙葛、南乳枝竹节瓜、杂菌炆南瓜、清炒菜心,应该附合到大部人嘅口味。 热盘就属比较正规啲嘅素食菜式,唔会搞咩扮呢样扮𠮶样,无乜素鸡牛猪海鲜之类嘢。随意捞咗一大碟,虽然无试晒,但整体晌味道上都做得唔错,食落唔会话因为都喺素菜而觉得好寡。 甜品
甜品类嘅食物就分布得比较散啲,但大相概都有豆沙饼、紫薯球、南瓜饼、煎堆仔、芝麻糕、蕃薯糖水、椰汁雪燕及海带绿豆沙。 甜品款式唔算多,基本上喺可以试晒,到我食嘅时候,蕃薯糖水已经转为海带绿豆沙。小弟就几钟意啲紫薯球、南瓜饼,因为外皮做得烟糯不黏牙,前者嘅紫薯好香,后者嘅南瓜好粉甜,而椰汁雪燕你唔捞一捞底嘅话,就变咗只喺椰汁西米露,雪燕被评为平民燕窝,好有营养价值。
如果有食开拣素嘅朋友都知,咪以为就咁喺啲蔬菜嘢,其实食餐素都唔平,而以 自助餐形式,既可以一个定价就试到多啲嘢,如果大班人嘅话就更可各取所好。再者,「素一」个场真喺比时下唔少素食自助餐啲场又大又光鲜。