2024-10-04 67 浏览
周末有咩好做,唔好跟人,试吓跟住个人步伐走入自己社区。分享下我嘅简约周末。系湾仔买左两杯朱古力,走过日月星街感受下艺术气息,系池边同白鸽对饮,企系长长扶手电梯自由放空,坐系太古广场饮既时候,仲望到好靓既屋顶设计。一切都由呢间喺社区之中存在嘅可可饮品店开始。 🍖第一杯饮品,我拣咗薰衣草加70%朱古力,真系好钟意𠮶种香浓之中渗出淡淡既花香,走系街上面,正好开始入秋,就算饮热嘢都觉得好舒服,而且更加令人感觉到放松嘅心情。彷佛白鸽都系因为咁样而被吸引过嚟同我一齐饮嘢。 🍖另一杯系黑朱古力配全脂奶,朱古力嘅份量十足,但唔会苦,充满可可味,而且牛奶打得好滑,入口嘅口感非常软绵。但系又冇任何一丁点嘅人造甜味,系天然而且令人舒服嘅饮品。 唂咕呢个名其实系以前茶餐厅成日出现既朱古力饮品代名词。主要就系可可粉加水,不过就会偏向苦涩,呢度嘅质素又点止唂咕咁简单,但系呢个咁有情怀嘅名,配合呢个咁有情怀嘅社区,就真系好值得大家花一个周末嘅上午去感受一下。