2018-12-24 478 浏览
平时有谂过同女朋友系屋企DIY整小丸子,但一谂到要买烧小丸子嘅用具同自己清洁就却步,不过原来尖沙咀有间餐厅可以俾人自己整小丸子、大阪烧同炒面,又唔使自己准备材料用具,非常方便。首先我哋尝试整飞鱼小丸烧。第一步要系洞上涂油,然后将粉浆倒入洞内直至填满。再将材料平均分布系每一个洞上面,材料有我钟意嘅飞鱼籽!然后要将外层熟透嘅小丸子反转90度,我次次都转唔到,好彩职员力挽狂澜,最后八粒都顺利转到90度。之后再将剩低嘅粉浆倒埋。等小丸子成型要再转90度,今次比较易转,所以女朋友可以转到三个,其余又要揾职员帮手。最后系小丸子上面加上小丸烧酱、车海苔,蛋黄酱同剩余既飞鱼籽就大功告成。自己整小丸子真系非常特别,小丸子外脆内软,章鱼粒非常弹牙,比街边小食档嘅小丸子好得多。然后我哋再煮盛合炒面,今次步骤简单得多。首先将虾同豚肉一齐炒,然后再放入面条,最后加上日式炒面酱再炒多几下就完成!味道方面,虾同鱿鱼非常新鲜,分量亦足够,好玩程度高。最后仲叫咗海盐黑毛豚肉,总共有四大块。每边煎十几秒就最perfect,坑纹令肉冇咁多油,食落无咩油腻感,肉味浓厚。饮品方面叫咗富士苹果可尔必思特饮,酸酸甜甜,出面比较难揾

再将材料平均分布系每一个洞上面,材料有我钟意嘅飞鱼籽!

最后仲叫咗海盐黑毛豚肉,总共有四大块。

饮品方面叫咗富士苹果可尔必思特饮,酸酸甜甜,出面比较难揾到,所以嚟到可以一试一试!

我地成功整到小丸子全靠职员耐心嘅帮助,值得一赞!
2018-11-15
  • 飞鱼小丸烧