2018-01-22
Maki,卷物嘅日文,姐系紫菜包住嘅Sushi roll。细细个妈咪带我去食回转寿司,一定会叫加州卷,贪佢咩都有。大大下就开始少食咗卷物,多数都系食寿司。话说某一日,M佬话中环附近开咗间寿司店叫Chotto Maki,主打自选卷物,本著好奇心同重拾童年回忆,就去咗试。餐厅设计简洁,最吸引就系Open kitchen,睇住师父即叫即做,包保新鲜。话明自选卷物,大家梗系可以拣自己喜欢嘅配料啦!A姐之选 :三文鱼+青瓜丝+芦笋+牛油果+芒果+飞鱼籽+黑松露蛋黄酱我A姐拣咗三文鱼,好大粒同厚肉,配埋青瓜丝同芦笋,食得出咁清新,加埋牛油果同芒果,有少少甜味,味道丰富。飞鱼籽添加口感。而黑松露蛋黄酱,就好香黑松露味,好特别。如果大家唔想自己拣,Chotto Maki有6款推介组合,啱晒有选择困难症嘅朋友。M佬之选 :Beef-Iyaki照烧牛肉非常入味,好Juicy呀,一咬就流晒啲汁出嚟,正!另外,青瓜丝新鲜爽口,腐皮甜甜地,牛油果清新香甜。加埋鱼籽同炸蓉片,口感非常丰富。配埋鳗鱼汁同自家特调酱,估唔到咁夹。大食追加之选:Sea Monster因为太好味,加上我哋太大食,心郁郁叫多个。我哋拣咗隔离
话明自选卷物,大家梗系可以拣自己喜欢嘅配料啦!
三文鱼+青瓜丝+芦笋+牛油果+芒果+飞鱼籽+黑松露蛋黄酱
M佬之选 :Beef-Iyaki
Beef-Iyaki
大食追加之选:Sea Monster
因为太好味,加上我哋太大食,心郁郁叫多个。我哋拣咗隔离枱叫嘅Sea Monster。一嚟到就见到樱花虾,好靓呀。最正系啖啖蟹肉同天妇罗炸虾,好鲜甜,加埋清新嘅萝卜苗同青瓜丝,正。
Sea Monster
(记住Like同Share畀朋友)
想紧贴A姐M佬嘅吃喝玩乐资讯,快啲Follow埋下面嘅Channel啦!