2010-09-18
我地有次行经呢度见到呢间野竟然系米芝莲星级,但佢又唔算贵㖞,趁我地一大班人一齐庆生,就来呢度试下啦。呢间野d菜式都唔系一般京川沪餐厅见到的,所以凡系特别的都叫。我地叫的头盘有糯米莲耦,呢味菜好花功夫,唔系好多地方有得食。初头我地见到佢以为系叉烧,乜我地有叫叉烧咩?咁见到一碟好似叉烧的物体,就自然以为佢系咸的,点知系甜架㖞,仲几sticky,系一味算清的菜。第二碟头盘系万年青。佢整到好似一座山咁,个样唔错,但味道就普通啦,都几清的,但冇碟莲藕咁特别。第三碟头盘系炸响铃,我估系腐皮个d,但佢炸到又脆又薄,好味呀!但有人话肥啰。咁主菜我地叫左一锅云吞鸡。个汤都几清甜,d云吞都好食,d鸡煲过汤就鞋d架啦。第二味主菜系蒸双臭,真系好鬼臭呀!搞到我地个个将碟野推来推去,务求唔好系我个位前面,佢直情臭到隔离枱都冇呢碟系咩来架,咁臭既?咁食落呢,就一d都唔臭㖞,好似食台湾个d蒸臭豆腐咁,仲有少少辣味添。至于个d菜呢,我就冇食到,因为友人食到面容扭曲,都应该几难食下。第三味主菜系东坡肉,蔡澜就一定like,因为差不多全系肥猪肉,仲滴埋猪油,如果唔系有个饼夹下都几油腻!最后到甜品啦,就系最正常的豆沙锅饼,
最后到甜品啦,就系最正常的豆沙锅饼,个皮都几香下,但系就唔系好似其他餐厅个d咁热到辣口。
呢间野都几多人帮趁下,d服务态度都算ok的,但大部分人都系讲普通话,应该都系北方人,但最令我印象深刻都系个d蒸双臭!