2014-05-10
放假晏咗起身,同女女到红磡德美寿司食lunch,去到未够12点,餐厅仍挂著「准备中」的牌子,但门口已有好几伙人喺度等开门。入到去待应好有效率咁安排好入座和点餐,我点了鱼子葱吞拿鱼腩茸饭,女女点了银雪鱼西京烧定食,两个套餐都附有沙律、味噌汤、茶碗蒸蛋同甜品;首先上味噌汤同沙律,沙律很清新,加上油醋汁,酸酸的够醒胃;番茄去了皮,很窝心,值得一赞,荼碗蒸蛋卖相略逊,表面不够平滑,有「沙孔」,唔系好够热,味道不过不失;鱼子葱吞拿鱼腩茸饭,很足料很新鲜,配埋只鹌鹑蛋,我怕鹌鹑蛋胆固醇高同埋唔食葱,一开始就拣起咗,吞拿鱼腩茸味道很鲜甜,完全唔使点wasabi;以免掩盖鱼腩茸鲜味,配上加咗香菇同调咗味嘅五味醋饭,丰富唔单调,增加层次感,美味极了,喺其他日本餐厅唔易食到。我试食女女嘅银雪鱼西京烧,银雪鱼肉质鲜嫩,够「企身」,火喉控制得啱啱好,仅仅熟,好滑,好juicy,御饭较松散,唔似日本米。甜品系雪米糍,系就系「行」咗啲,以七十零八十元嘅午餐,有咁嘅质素,又唔使加一,算抵食喇﹗待应们服务都很专业,有礼貌,而且效率很高,跟食客有交流,还逗得隔离枱小女孩很开心,亲切如街坊小店。
入到去待应好有效率咁安排好入座和点餐,我点了鱼子葱吞拿鱼腩茸饭,女女点了银雪鱼西京烧定食,两个套餐都附有沙律、味噌汤、茶碗蒸蛋同甜品; 首先上味噌汤同沙律,沙律很清新,加上油醋汁,酸酸的够醒胃;番茄去了皮,很窝心,值得一赞, 荼碗蒸蛋卖相略逊,表面不够平滑,有「沙孔」,唔系好够热,味道不过不失; 鱼子葱吞拿鱼腩茸饭,很足料很新鲜,配埋只鹌鹑蛋,我怕鹌鹑蛋胆固醇高同埋唔食葱,一开始就拣起咗,吞拿鱼腩茸味道很鲜甜,完全唔使点wasabi;以免掩盖鱼腩茸鲜味,配上加咗香菇同调咗味嘅五味醋饭,丰富唔单调,增加层次感,美味极了,喺其他日本餐厅唔易食到。 我试食女女嘅银雪鱼西京烧,银雪鱼肉质鲜嫩,够「企身」,火喉控制得啱啱好,仅仅熟,好滑,好juicy,御饭较松散,唔似日本米。 甜品系雪米糍,系就系「行」咗啲,以七十零八十元嘅午餐,有咁嘅质素,又唔使加一,算抵食喇﹗
题外话/补充资料:
Openrice提供嘅开始营业时间系11:00,而德美寿司门口挂嘅开始营业时间系12:00,请跟进