2021-06-22
香港要食麻辣火锅有好多选择,因为有好多内地嘅过江龙,但如果想食麻辣火锅,大家又会唔会谂起台式𠮶种?我自己对香港嘅台式麻辣火锅印象系唔惊喜,唔辣又唔麻,所以平时都好少食,但今次介绍嘅呢一间,系台湾嘅过江龙,之前已经听过台湾人都话觉得好好食,系台湾最好食嘅台式麻辣火锅,所以今次冇理由唔试。呢间过江龙麻神麻辣火锅,喺台湾2014年开业,得两间分店,但几年已经名气贯彻港台影艺圈,而且被当地节目评为台北最难订枱嘅餐厅,喺佢哋嘅社交平台可以睇到好多明星打卡,好似周杰伦、萧敬腾、大S、梁家辉等。麻神系2018年过黎香港开第一间店,之前系铜锣湾同旺角都有分店,不过都相继结业,事隔大半年,麻神选址尖沙咀重开,呢家得返尖沙咀分店,台湾已经咁出名,当然嚟到香港都一样,香港店未正式开张𠮶时,郑伊健已经率先捧场,仲有大家认识嘅容祖儿、张智霖等。当中个个都争住去试既,系招牌传说中饮得嘅麻辣汤。台湾麻神嘅一间系中山区,外表系一幢老宅,因为佢系私人会所形式经营,所以系一位难求,古宅入边环境雅致,好似去朋友屋企作客咁,而另一间喺南京三路,环境就比较走大众化路线,环境光猛。地小人多嘅香港当然唔可以同台湾本店比,但网上睇过
台湾麻神嘅一间系中山区,外表系一幢老宅,因为佢系私人会所形式经营,所以系一位难求,古宅入边环境雅致,好似去朋友屋企作客咁,而另一间喺南京三路,环境就比较走大众化路线,环境光猛。地小人多嘅香港当然唔可以同台湾本店比,但网上睇过其实香港铜锣湾分店环境系几高雅,枱同枱之间有屏风格住,可惜未去到就已经结业。而今次佢嘅尖沙咀分店,装修风格同铜锣湾完全唔同,黑色主调,以水泥墙营造粗犷嘅感觉,简约雅致,环境唔算光猛,环境算宽敞,有唔同既卡位雅座,不过有有独立房间可以预订。虽然冇以前既高层靓景,但依然用心配搭。
之前系网上见到佢地有个$688既海鲜2人餐,套餐会锅底、松阪猪、翠绿时蔬拼盘、纽西兰刀贝、蛏子皇、澳洲青口、南非八头鲍鱼、迷利牛肉盛、稻庭乌冬、两杯特饮,有次即日打去订位时问,店员个时同我讲个样要早一日订先有,要时间准备啲海鲜,之后第2次再打过去BOOK位时订埋个餐,另一个店员就话个餐已经无左,得返散嗌,令到我好混乱,最后去到都系嗌叫,事后上网揾资料,呢个餐应该只供应到今年1月底,系重开回归既限定火锅套餐。
睇过餐牌,火锅配料尽量同台湾店睇齐,肉类会比台湾多、更讲究。至于丸类同饺类就迁就返港式口味,好似有手打丸、韭菜饺、手打濑尿虾丸等。海鲜方面有鲍鱼、扇贝、海虾等供应。而蔬菜有提供冰菜、萝卜片、莴苣片(台湾A菜)、南极冰藻、台湾水莲菜等,都系好多台湾先食到或者平时食唔到既特别蔬菜。
1️⃣ 麻神麻辣锅底 💰149(👅: 9.5/10)
今次叫左个鸳鸯锅黎试,见到OPENRICE有优惠,可以用5折优惠($149)买到呢个麻神麻辣锅底加花胶鸡锅汤底。
麻神最招牌嘅一定系呢个汤底,平时大家饮到嘅麻辣汤底,多数都系用猪牛熬制,再加上厚厚嘅红油。而呢度嘅汤底,系老细用左七年时间研发出嚟,系用生果、蔬菜、辣椒、药材、花椒、八角、同自家秘制辣椒酱熬三个钟制成,花椒、八角、 辣椒呢啲香料都系台湾直送,所以连素食人士都可以试,标榜系可以直接饮既麻辣汤,做到只麻你口、不辣你喉既境界。而为咗保持水准,汤底每日都会比最少三位员工试饮,而且因为佢哋对自己汤底好有信心,唔会有调味架,令大家去食到麻辣汤天然味道。
平时食麻辣火锅既汤通常都唔会饮,因为通常都好辣,一系就好多油,呢度同台湾风格一样,入座时店员会建议客人未食野前可以直接饮用汤底,呢个汤未饮已经闻到香味,饮落系浑厚,唔会净系得辣味,饮得出有药材既小小苦味,药味醇厚,饮落系好顺喉,而且其实唔算好辣都唔算好麻,少麻BB级辣,唔会话太多辣油饮到会咳,饮落系非常温和,唔会觉得好腻,最特别系带一种香甜既味道,饱和既甜韵,感觉好似加左酒糟提味,暖胃又唔觉燥火,咸浓回甘,成个汤饮落系有后劲、有层次,食过好多香港既台式火锅,麻辣汤都系无特别,就算算系好食既麻辣汤都唔会直接就咁饮,呢间系好饮到我得闲无事就会舀黎饮,全晚最惊喜就系呢个汤底。
如果野食入味,基本上连豉油都唔驶点,要挑剔既系汤底既食材唔多,只有两件鸭血两件豆腐,鸭血豆腐都无得无限添加要另外加钱。
蜂巢豆腐都不惶多让,食落弹软多汁,非常吸汤,非常入味,咬开时见到豆腐均匀密麻既气孔,难怪食起来口感咁轻盈舒服。
另外值得一赞既系店铺系加汤而唔系加水,所以麻辣汤唔会话因为加左汤之后味道变到好淡,至少我到卖单都仲饮紧汤,如果大家钟意浓汤重味啲,不妨唔好加汤住,当汤得返好小个时汤底会极为浓郁,味道加倍。
2️⃣ 花胶鸡锅汤底 💰0(👅: 9/10)
呢度既花胶鸡锅汤底系用鸡壳、鸡骨、鸡肉熬十几个钟,再加上花胶,汤底呈金黄色,饮落非常自然,味道好够,清甜而且满满骨胶原,滋补养颜,系好浓郁好饮既鸡汤,鸡油味香,都系我打咁多次边炉饮过最好饮既花胶鸡汤,略嫌汤底既食材唔算多,只有4件鸡同2件花胶。
花胶大块,咬落烟韧,啖啖胶质,鸡肉食落嫩滑。成个汤底都好似麻辣汤系咁饮,完全唔会觉得口渴同腻。如果大家钟意好浓既汤鸡,可以唔加汤住,鸡味会极浓郁,不过同时都会越黎越咸。
3️⃣ 果冻鸭血 💰0(👅: 9.5/10)
果冻鸭血同麻辣汤底都系台湾直送运来既食材,用真空包装后空运来港,果冻鸭血都系麻神嘅招牌,如果叫麻辣麻神汤底,入边会有两旧,另外可以单点,$88一份。
呢度每件鸭血都经过48个钟冲、浸、泡、卤等工序,而且早一日已经浸系麻辣汤入面,尽吸精华。舀起一件鸭血,外表系光亮滑溜,轻轻一笃,有回弹力。建议用刀叉食,因为用筷子夹可能令汁液流走。鸭血食得出系有卤过,食落唔系好硬好种,而系非常Q弹,入口充满弹性,但又有入口即融既感觉,好似真系食紧果冻咁,卤得非常入味,充满香浓既汤汁,而且食落系饱满札实,而唔系食落松散,如果系一啲冷冻过既鸭血,煮个时其实就会见到有啲空洞,但呢个完全系冇窿,证明系新鲜整出嚟。我本身唔系特别好鸭血,可能平时食到既都系唔够新鲜、入味,一系就无入口即融,呢个系我食过最好食、最惊喜既鸭血,即使系我都会想加点。
4️⃣ 松阪猪 💰166(👅: 8.5/10)
松阪猪咬落爽中带嫩,入口鲜甜,肉味甘香,有厚度,有嚼劲,肥瘦岩岩好,以打边炉食到呢种猪肉绝对唔常见,如果可以再厚一啲就更满足。
5️⃣ 翠绿时蔬拼盘 💰78(👅: 8.5/10)
呢个时蔬拼盘有6-7种蔬菜,所有蔬菜食落都够新鲜,当中最惊喜既就系香港好小食到,由台湾直送既冰菜,即使揼咗佢落个锅入边煮,罗上嚟仲可以见到有啲好似珠珠雨露咁嘅水滴包围住冰菜,其实呢啲雨珠唔系厨师故意点缀,而系一种泡状细胞,系叶肉种分泌出来既盐分,用黎保护植物自身。
冰菜非常之好食,食落又腍又嫩,脆嫩爽口,入口即化,唔驶用力咀嚼,叶肉够肥厚,水分很足,自带小小咸味,咸味正正就系黎自啲雨珠,无需要额外添加酱汁,打边炉黎讲简直一流,未食过咁好食既菜,听讲仲好养生。
6️⃣ 牛舌芯 💰128(👅: 8/10)
牛舌芯发挥正常,食落唔韧几爽口,牛味就唔算好重,虽然份量好似好多,略嫌太过薄切,食牛舌自己钟意厚切啲,食落会满足啲。
7️⃣ 纽西兰刀贝 💰138(👅: 8/10)
8️⃣ 科学王子面 💰44(👅: 8.5/10)
王子面系台湾出产嘅公仔面,听讲佢系麻神麻辣汤底嘅绝配,所以叫咗黎试。
9️⃣ 社交平台Sake 💰0(👅: 7.5/10)
🌟食物方面,我觉得最出色就系汤底,成晚系咁饮唔叫𩠌我都满足,除咗汤底,最有惊喜就系鸭血、冰菜同王子面,肉类同海鲜其实好食,不过就相对冇咁惊喜,所以如果下次我再黎食,就只会叫麻神麻辣锅底、花胶鸡锅汤底、鸭血、冰菜同王子面,咁样都够饱因为佢系咁饮汤,cp值会提升唔少。另外会想试手打濑尿虾丸,呢样系香港限定菜色,系麻神香港店特登请电影《 食神 》创出爆浆濑尿牛丸既师傅,亲自手打出既爆浆濑尿牛丸,将濑尿虾肉包系牛丸入面,非常吸引。
汤底既总结系,佢系一个好好饮嘅麻辣汤,但唔会太麻或者太辣,但如果你系追求好似四川个种超辣超麻嘅麻辣汤,咁依种唔系好适合你,呢间火锅都未必适合你,因为佢哋个主角系汤底同鸭血。
有次系citysuper行过见到,原来有得买麻神嘅麻辣汤底,而且仲有麻辣汤底连果冻鸭血,鸭血非常之大罐,应该够4-6人食,食完今次令我有冲动去买黎屋企同朋友食,但如果嫌麻烦,其实好似我咁净系叫上面𠮶几样嘢食,都已经足够而且唔太贵。
服务方面,店员算心有礼,入座之后就提供酱料,等我地好好调教酱汁。因为台北麻神最初系以私房招待所形式开设,每枱都有一位专人代灼,保证食物唔过火。黎到香港,自然无左一枱一侍应既服务,不过每个侍应都只系服务4张枱,而且会教客人灼牛肉同王子面既秘技,而且有台北店派来既店员指导香港店员灼牛肉既技巧。而且当我唔知食紧既系咩蔬菜,店员都细心讲解。
如果大家唔想太heavy夜晚食火锅,麻神午市有一个一人一锅店,$66包自选3个配菜、1款汤、1款面、1杯饮品,非常抵食,虽然配菜食唔到呢度好食既高质肉好似松阪猪,汤底都唔系佢地既招牌麻神麻辣锅底同花胶鸡锅汤底,不过汤底有得拣酸菜鱼、药膳醉鸡锅等,$66食到一个够食饱既一人锅,夫复可求,而且系呢个疲情未稳定既时期,一人锅都系一个安全啲卫生啲既选择。
同台湾店相比,台湾店环境配套非常好,好贴心的系梁柱上安装手机架,有插座可以充电,而餐桌上有一小块好似刻章木头,四个面都有唔同需求字样好似打包、加汤、点餐等,只要翻到需求既字样面向上,服务人员唔驶问就知道客人所需,设计很贴心,客人只需要专心嗑锅聊天,唔驶东张西望揾店员。不过台湾既麻神麻辣火锅因为太过人气,一位难求,所以限制110分钟用餐时间,而且每位有最低消贵600台币,晚餐尖峰时段更加每枱低消2400台币。但最少一间过江龙黎到香港,食秒质素都保持到,而且系有惊喜,难怪麻神麻辣火锅系台湾开业近十年,网路评价累积近五分既满分,而且建议用西式刀叉品尝果冻鸭血去打响名号,打造左台北高端麻辣火锅既形象,将可以饮既麻辣汤、Q弹果冻鸭血既台式火锅文化带入香港,话佢系香港食过最好食既台式麻辣火锅、甚至领导台湾饮食潮流既佼佼者,一啲都无哗众取宠。
👅味道: 9/10
🍴环境: 7.5/10
💰消费: $502 (服务费: 10%)