2016-11-24
个人一向对日本美食情有独钟,因为可以尝到食材本质同精简嘅烹调。日前相约家人到尖沙咀就试一试我一直未食过但又好想食嘅沾面喇⋯⋯一打海menu见到有期间限定一板嘅海胆,价钱又唔算贵㖞,谂都唔谂就拣左,不时不食丫嘛⋯⋯推得嘅应该唔会差⋯⋯一大板满哂,都78蚊,爽一啖食落去,仲爽!好鲜甜嘅海胆!果然冇令我失望!𠮶种鲜味令人立时精神哂!然后点左个店嘅主食,沾面,而我点嘅系鱼介沾面,因为鱼介系日本拉面其中一个最地道又传统嘅配搭,即用鱼制汤,就叫鱼介喇!汤味道一点也不咸,仲好有鱼嘅鲜味,带微酸甜,汤相当浓郁,入面仲有啲猪肉,精而丰富!上面到枱,锅热十足,个汤系滚住上,天气冻啲再食应该更正,而汤同面系分开嘅⋯⋯先讲面身,相当有弹性,软硬适中,感觉似乌冬,但比一般乌冬更有口感!沾落个汤度食,完全食得出汤嘅鲜味,个人建议可以浸耐少少先食,唔洗太心急,等啲面吸多啲汤会更加入味。顺带一提,店内嘅装潢都好有日本面档感觉,有好多独立座位,十分适合附近嘅打工仔,收工时食晚餐。
汤味道一点也不咸,仲好有鱼嘅鲜味,带微酸甜,汤相当浓郁,入面仲有啲猪肉,精而丰富! 上面到枱,锅热十足,个汤系滚住上,天气冻啲再食应该更正,而汤同面系分开嘅⋯⋯ 先讲面身,相当有弹性,软硬适中,感觉似乌冬,但比一般乌冬更有口感!
沾落个汤度食,完全食得出汤嘅鲜味,个人建议可以浸耐少少先食,唔洗太心急,等啲面吸多啲汤会更加入味。 顺带一提,店内嘅装潢都好有日本面档感觉,有好多独立座位,十分适合附近嘅打工仔,收工时食晚餐。