2008-03-31
试过银杏馆(银),又试过对面Mark One(Mark),系两间食同一样嘅食物,做个比较。红酒:银𠮶支house wine好好多,仲要平$20,Mark𠮶支系wine list上写2004,摆上台系2007,酸嘅。银𠮶位老板酙酒好有手势,Mark𠮶位系新手,未出过粮,樽边有红酒漏泻都唔系好识用块布抹干净。环境:银有台布,不过位就真系好窄;Mark俾我坐楼上,宽敞D,但D台櫈似快餐店,冇台布,有都系胶嘅。沙律:银舍得用多几种沙律菜;Mark就独沽一味。汤:口感就银好D,但热度就Mark够D。Mark嘅磨菇汤仲好似未溶得晒。鱼:银抵食D、大件D、好味D。扒:银就好lean,肯帮我「thin cut」,肉味够,真系十成熟。Mark就厚番D,肥脂肪多好多,叫十成熟但切时仲有血水,烤到脆トト,都好好味。配菜:银𠮶个炸薯角真系好有特色,再去都系为咗佢。服务:我咁老,梗系同银𠮶边好倾讲D;但Mark都好尽力。价钱:银贵$100,okay la~
沙律:银舍得用多几种沙律菜;Mark就独沽一味。
鱼:银抵食D、大件D、好味D。
配菜:银𠮶个炸薯角真系好有特色,再去都系为咗佢。
服务:我咁老,梗系同银𠮶边好倾讲D;但Mark都好尽力。
价钱:银贵$100,okay la~