餐厅: 龍苑中菜廳
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2013-07-14 338 浏览
金域假日酒店嘅Bistro on the Mile及Delicatessen Corner(假日美食店)都曾于多年前帮衬过,感觉都非常之好,今次有幸一试酒店嘅中菜厅「龙苑」,实在多谢公关哥哥及酒店方面嘅邀请,未知中菜水准又如何?观乎之前嘅网上食评,都喺评价不俗,所以,殷切期待呀!经过门口嘅「酒柜屏风」就进入店子内厅,装修时尚简约,又不失中式雅气,原来前年先至装修过,内厅除有不同大细嘅圆枱,旁边亦设有4人卡位,适合不同需要嘅人士。唔讲真喺唔知,原来新装修采用传统四合院嘅风格嚟设计 ,宴会厅、贵宾厅、厨房设于餐厅三面,正正围绕著内厅而形成一个庭院格局。酒店方面亦都细心安排,为我哋预备咗贵宾房,唔单止更舒适宁静,晌咁优雅环境下「相机先食」再夸张啲都唔怕太碍眼,骚扰唔到其他食客更少份负担 !哈哈!主打粤菜嘅龙苑,原来都已经开业咗30多年,能晌尖沙咀区屹立咁耐,水准自然够晒扎实。加上有新上任嘅中菜行政总厨陈永昌师傅压阵,凭其30多年嘅酒店中菜经验,20多年嘅行政总厨炼历,以及对粤菜嘅热诚,质素更有保证,所以,今晚除咗一试多款龙苑嘅招牌菜式之外,更先试为快晌七月特别呈献嘅「杭州佳肴」 (暂订

!哈哈!
(暂订供应期至31/7)。需知杭州菜源远流长,揉合咗宁波菜、沪菜特色,以配搭简单嘅原材料同调味料制成,手势精工,更成为中国八大新菜系之一,甚具特色!

糯米酥藕 $80

既然新尝杭菜,首发嘅自不然喺杭州系前菜,其实今次推广都有唔少杭州前菜,如杭城卤鸭、油燘春芛、如意蛋卷、西湖熏鱼……等等,但店家拣嚟喺做工精细嘅糯米酥藕。入口清凉、带有桂花糖香嘅莲藕薄片,内里酿入糯米,食起嚟糖化后嘅藕片带点烟韧,但清甜幽香,而糯米黏糯柔绵,颇有惊喜嘅前菜。
糯米酥藕
玉皇山向铃 $128

第二道上场同为杭州特式菜嘅玉皇山向铃,晌餐牌中列为热菜,不过小弟就觉得似前菜多啲,如讲开热菜,出名嘅如西湖醋鱼卷、龙井虾仁、虾爆鳝背……一样有供应。据陈师傅讲由于采用杭州四乡腐皮制作,所以豆味极香,又唔油腻,而且「咔嚓」应声碎开,口感超松脆,醺点茄汁更有不错效果添!
玉皇山向铃
椒盐豆腐粒 $70
第三道前菜嚟个惹味甘香嘅椒盐豆腐粒,豆腐粒一口一粒,加上外皮既薄且脆,豆腐滑嫩非常,辣味唔太重,反而洒咗啲金蒜,感觉更香。伴有淮盐及喼汁,小弟就至爱「椒盐」配「喼汁」,咸香中有点酸味作平衡,尤其酥炸之物,喼汁更好使好用。不得不提,载豆腐粒嘅喺印度胡椒饼,喺楼上酒店自助餐印度厨师嘅手作仔,超薄超脆,食得唔好嘥呀!
椒盐豆腐粒
红酒烩牛尾配花卷 $290

虽然龙苑喺卖粤菜,但依道红酒烩牛尾做法就较西式喇,席间陈师傅稍稍休息跟我哋互相交流,查实就喺我哋学嘢时间。原来,一道红酒烩牛尾要花上两日功夫,先要将牛尾清膏去脂,一大条牛尾得返半条左近,再捞面份入炉先烧后烚,再下配料、调味煲佢3小时,焗一晚,第二日再煮汁,个汁又唔可以煮太耐,红酒挥发晒就无酒香,得果酸味,所以真喺成担功夫,平均每晚都只喺限售6份咋。端上枱香气四溢,牛尾极之入味,肉味浓郁,肉质又腍又松化,好易离骨,连配料如甘笋同样好食,满满酒香。配以花卷仔蘸红酒汁同食,相信捞饭亦都一流,原来又可以跟天使面添,真喺鬼马。依道菜阿陈师傅话仲有个变奏版,就喺拆肉跟薄饼,认真多变呀。
红酒烩牛尾配花卷
龙苑炸子鸡 $160(半只)/ $300(全只)

炸子鸡好多中菜馆都有做,不过已极少好似龙苑咁跟七彩虾片上,咁怀旧风味,陈师傅话以前跟开炸藕片,不过有啲老客仔要求,做得咪做啰,最紧要大家钟意,咁又喺,我哋同枱嘅各位都为啲虾片而兴奋。炸子鸡做得皮脆肉嫰,功夫果真扎实,而鸡只皮下脂肪又少,选材已睇出心机。
龙苑炸子鸡
摩利菌露笋竹笙卷 $140

厨师精选菜式嘅摩利菌露笋竹笙卷,卖相十分精致,摩利菌、露笋、竹笙都喺口感清爽嘅素材,加上摩利菌(又名羊肚菌,舍国产货$600 / kg,用上法国货$2,000 / kg)有益肠胃、助消化、化痰理气之效
,绝对喺清淡健康嘅素菜菜式。摩利菌淡淡菌香,唔会太抢,虽多为西菜所用,但配露笋、竹笙感觉都几清新。
摩利菌露笋竹笙卷
碧绿金沙虾球 $270

份量十足,唔喺讲啲虾球好多,而喺虾球实在好大只,夸张少少真喺有小弟半个拳头咁大。虾球沾满咸蛋黄,外观金碧辉煌,佐以西兰花伴碟,卖相颇抢眼。虾肉质感爽弹,而且虾味鲜浓,配合咸蛋黄嘅惹味,真喺色香味全。
碧绿金沙虾球
豆酥星斑 $320

豆酥星斑喺今晚所试嘅另一道杭州菜,不过「豆酥」依样嘢据师傅讲喺引自川菜,小弟印象上都喺第一次品尝,原来豆酥同样制作繁复,主要材料为黄豆,经烚、风干、再炸、要搓、又铲……,唔喺繁,喺烦啰!豆酥味道咸咸哋,但又脆又香,几得意,仲有可辣可唔辣;至于条星斑,蒸得恰好,肉质非常细嫩,好鲜味,佐以少少豆酥同食,咸香中鱼变得更鲜味。
豆酥星斑
原个菠萝咕噜肉 $140

小弟都喺第一次见咕噜肉以原个菠萝上,店家就喺相强调做咕噜肉所用嘅就喺原个嘅新鲜菠萝肉,相中为双份嘅原个菠萝咕噜肉,切勿误会百零蚊有咁大份咕噜肉啊!除咗新鲜菠萝肉,仲有荞头、子姜,味道令人感觉酸甜开胃,加上红椒、青椒,令卖相更色彩缤纷。咕噜肉做得不俗,炸浆唔厚,肉排多汁,真喺越食越滋味。
原个菠萝咕噜肉
吴山酥油饼 $48

带有杭州风味嘅甜品有传统制法嘅酒酿丸子,以及吴山酥油饼,店家为我哋准备咗后者。何谓「吴山」,实为杭州一座名山,满山梯田,主要种植龙井,甚有特色,故此依道酥油饼做成外形如小山,一层层如梯田,造型精巧,非常讨好。酥油饼入口好松化,又带有重重面粉香,因为加入咗金华火腿茸及葱,所以味道甜中带咸,又有点点葱香,甜咸甜咸好有个性。
吴山酥油饼
一道甜品又岂能满足我哋一班馋嘴嘅甜鬼,餐厅另备有名为「春令滋润甘露」嘅甜品餐牌,4款甜品包括:燕窝椰皇炖北海道3.6牛乳、陈皮炖香梨、木桶姜汁有机豆腐花及香芒杨枝甘露,如此滋润美点,应能滋润窝心。
春令滋润甘露
木桶姜汁有机豆腐花 $78
一份够晒二人分享,原木桶上,即点即撞,所以豆腐花份外嫩滑,淡淡豆香外,姜味亦够明显,采用有机黄豆,感觉更有营。

陈皮炖香梨 $68

润肺化痰嘅陈皮炖香梨,梨香自然,果肉微爽,渗出幽幽陈皮甘香,净食可能会觉得有点寡,不过下点糖浆,倍感清润甜蜜。

马蹄沙 $30

马蹄沙喺上述餐牌以外,店方特意介绍嘅怀旧甜品,依家坊间都较少见,仲记得以前细个,一到夏天街边小贩档就会有马蹄露卖,清甜冰冻,感觉好正。今日食番依个马蹄沙,细个回忆多少都返咗嚟,而且一样好正,马蹄粒幼细清甜,蛋花细致,又加入芦荟粒,增加口感,仲下咗少少鲜柠汁,虽然唔重,但有画龙点睛之效,真想添食呀!

虽然此行目的喺新尝杭州特色菜,但店家嘅招牌菜又岂能错过,故此仲有部份类别杭州菜未有机会一试,如汤羮类(「鸡火莼菜汤」、「四宝斩鱼丸」……)及杭州自家面食(「杭城三丝炒拉面」、「虾爆鳝面」……),但已令一众食友非常满足。此段推广期间,逢周五晚(7:00pm及8:00pm)更加插厨师即场拉面表演,不单舌尖,连眼晴都有一份好享受。再次多谢公关嘅安排,以及餐厅嘅款待,让我哋欢聚在龙苑,喜尝于杭菜!
用餐优惠
试食活动