2009-06-08
2008年9月是日被menu 内既沙甸鱼深深吸引住, waiter 介绍menu时已提及沙甸鱼可能未必人人喜欢, 因鱼味较浓, 不喜欢的会觉得腥~~但我抱住对chef 既信任, 仍坚持点了, 我深信gaddi's食材, 我更对chef既高信任,当然结果无令我失望,而且更难得既系过了大半年仍对这道菜, 深深怀念!!点菜时 waiter 已再提醒沙甸鱼会较浓鱼味, 未必人人能受, 我亦对他讲, 一向喜欢哩类鱼富"个性"既鱼, 所以问题不大, 无耐经理过黎再一提醒~~~真的细心~~加分!! 经理仲派定心丸, 话如果真系唔岩口味, 可以换另一款添~~大家既 main course 黎到, waiters亦准备就绪, 默契下一齐将银盖~~~~~~~~"开", 大家既main course 就在眼~~~~随即鱼香已扑鼻~~眼前所见鱼皮煎得金黄~~ 一食之下,沙甸鱼独特之香气极之浓郁, 一点邪腥都无, 细幼鱼骨亦被全部除得一干二净, 沙典鱼处理得不好, 鱼香即变臭腥,而能将简单食物变为不简单, 这实在系大厨之功 !!petit four 一如以往的不变款式, 如能不时更换款式, 就更好了 !!