2013-03-24
如果约番玩开𠮶班旧同学出嚟食饭,都喺小菜一碟,好易搞;不过,约啲耐无见就要花啲时间同精力,有几个依类嘅旧同学,都熟络,不过就少约埋一齐,好彩辗转间大家都晌中环返工,一年总有一、两次相聚一刻食餐晏。讲起晌中环食饭就头痛,一到食晏时间,间间食店都逼满人,小弟平时无依啲烦恼,因为公司仲喺包紧福食,晌写字楼搞掂,唔使出去同人逼,食完仲有大把时间「恰一恰」。咁既然约得几个旧同学出嚟食,又咁耐无见,自然预咗多嘢讲,所以就揾间坐得舒服,环境清静,方便倾偈,价位唔太贵嘅食肆,忽然就想起太平馆,谂番转头都好多年无去过咯!相信好多人都熟知太平馆嘅背景,所以都唔多累赘再讲。食晏最经济当然喺佢嘅午餐,一页午餐餐牌共13个选择,一眼睇晒,$70-$88,晌中环嚟讲,计入埋环境、招呼等因素,属经济架啦。由于我哋当中三位女士都唔大食,所以我哋5个人就叫4个餐都够,另多添一杯饮品就OK喇。罗宋汤.粟米忌廉汤.港式餐包午餐包罗宋汤或粟米忌廉汤或鲜蔬沙律,再跟一杯啡茶。小弟要个咗粟米忌廉汤,味道跟质感都算喺普通,平稳中嘅港式西餐水准。美其名「粟米」,查实粟米粒唔多,汤底就只有面粉味。罗宋汤无试过,唔知水准又喺点。反而好钟
讲起晌中环食饭就头痛,一到食晏时间,间间食店都逼满人,小弟平时无依啲烦恼,因为公司仲喺包紧福食,晌写字楼搞掂,唔使出去同人逼,食完仲有大把时间「恰一恰」。咁既然约得几个旧同学出嚟食,又咁耐无见,自然预咗多嘢讲,所以就揾间坐得舒服,环境清静,方便倾偈,价位唔太贵嘅食肆,忽然就想起太平馆,谂番转头都好多年无去过咯! 相信好多人都熟知太平馆嘅背景,所以都唔多累赘再讲。食晏最经济当然喺佢嘅午餐,一页午餐餐牌共13个选择,一眼睇晒,$70-$88,晌中环嚟讲,计入埋环境、招呼等因素,属经济架啦。由于我哋当中三位女士都唔大食,所以我哋5个人就叫4个餐都够,另多添一杯饮品就OK喇。 罗宋汤.粟米忌廉汤.港式餐包
午餐包罗宋汤或粟米忌廉汤或鲜蔬沙律,再跟一杯啡茶。小弟要个咗粟米忌廉汤,味道跟质感都算喺普通,平稳中嘅港式西餐水准。美其名「粟米」,查实粟米粒唔多,汤底就只有面粉味。罗宋汤无试过,唔知水准又喺点。反而好钟意港式餐包,一般来货都唔会做得差,松松软软,涂点牛油已好好食,但稍欠热度。 太平馆瑞士鸡翼饭 $88
一客有4只鸡全翼,煮得黝黑,招待即喺招待呀,甜甜酸酸,味道浓郁。白饭另上,碟头颇大,小弟当然狂捞汁啦。此外,你话啲鸡翼会唔会好特别,咁又无啦,主要都喺食个汁。 烧猪脾饭 $88
望住眼前碟「烧猪脾」,只有以失望嚟形容,烧猪脾以薄切大大块咁铺上碟,又喺淋啲瑞士汁,但啲猪脾肉切到纸咁薄,一啲食唔出猪脾肉嘅质感,此外,更加无「烧」嘅感觉。 太平馆干炒牛河 $88
干炒牛河称得上水准依然,睇啲河粉上色均匀,就知炒功有一手;仲有就喺,炒出嚟嘅牛肉、河粉、豆角都平均融和,唔会偏埋一边。味道带著浓郁瑞士汁香,牛肉又松化,至于放面嘅蛋丝,就可有可无都得喇。 砵酒牛柳丝饭 $78
老牌港式西餐碟头饭,橙橙红红嘅砵酒杂菜汁又喺捞饭佳品,简单配以牛柳丝,虽则味道唔算突出,亦唔太觉有酒香,但有份儿时嘅回忆,就喺晌快餐店常食到快餐ABC之一嘅俄国牛柳丝饭。 食饱晒,继续叹住咖啡倾吓偈,虽然只喺相聚一刻,但喺欢乐满载!食嘢食得开心,有时都要睇喺咩饭脚。