2021-11-14
我谂我有两年冇嚟过,今次带咗契爷契妈黎试吓。佢哋钟意捐窿捐罅揾嘢食, 今次走咗出嚟九龙城, 食甜品之前揾咗我一齐去一间新开Cafe试吓佢嘅意粉, 都唔错系细碟咗啲同埋地方迫夹咗啲. 佢哋其实一早已经谂定今日嘅九龙城之旅要食啲乜嘢, 食完Cafe就转战食糖水. 呢间系我介绍佢哋嚟食嘅, 难得有一间旧式嘅中式甜品,以前成日同男朋友嚟食,食到连个老板都记得我哋,不过⋯⋯因为契爷契妈都系嘴刁之人,所以都有啲压力㗎,契爷食完话OK, 系契妈一啲评语都冇啰,即系佢嘅level 唔算好味。😰我哋三个人要咗三款大家share食,契爷就拣咗芝麻汤圆同埋红豆凉粉,契妈就拣咗咋喳。终于我同契妈都觉得咋喳好食啲,可能本身我麻麻哋凉粉啦,佢沟咗落啲红豆沙度好似有啲唔系好夹咁。咋喳好多料,唔太甜,啲豆煲得好淋,芋头又够粉。终于契妈食咗差唔多三分之二(平时佢都好少食甜品) 又谂返起以前成日同男朋友嚟,食来食去都系𠮶几样野走唔甩,包括:腐竹薏米白果、杏仁莲子百合/雷沙汤丸或者红豆糕。