2017-09-05
呢间餐厅对我同外子黎讲,有其特别意思,话说当年我地刚相识第一次单独食饭就系黎呢间餐厅。之后,西贡成为我地经常觅食的地方,高峰期值头一个星期晚晚入黎食饭!今日完成project 的一个milestone, 就黎西贡散散步,顺道怀旧下(老饼必做的动作)餐厅以港式扒餐为主,本人必拣肉眼扒,外子要了只有港式先俾到你嘅什扒餐餐汤系浓稠嘅罗宋汤,酸咪咪的汤底,㚒杂住溶化左嘅疏菜如薯仔、蕃茄、西芹!好味!配上牛油西多,烘得松脆的外层加上劲多牛油,好五成熟的肉眼扒,呢度火喉掌握得好,基本上你讲的佢都做到!配上海量corn! 肉眼脆边而中间嫩滑,无令我失望!可惜粟子沾了太多酱汁,好咸,其实本人好钟意食粟子,但都无办法食晒!外子的什扒,似乎无肉眼扒咁正。点了fruit punch, 夏天唔饮fruit punch 真系唔知可以饮咩,不过呢杯fruit punch 比预期逊色。 套餐包雪糕,菠萝雪糕同芒果雪糕,我食左两啖,味道唔真实啰。总括,肉眼扒同罗宋汤味道一流,但其他配菜呀饮品呀,服务都一般般啦。