2009-05-17 49 浏览
早2个WEEK 就打黎BOOK台了, 已经要系食第2轮9:00PM了, 仲系冇叫化鸡呢 离远就见到大大个闪灯牌面, 见晒佢成层都系间餐馆~ 如果唔系有人BRING 我地去, 真系揾唔到个入口呀, 系要穿入去D店舖中间, 仲要坐LIFT~ 哈哈...个LIFT 可以入4个人架咋~早左少少去到, 真系FULL HOUSE 呀, 仲有人WALK IN WAITING!真系好旧式呀, 好有电视中老人去DRINK TEA 既茶楼FEEL,不过佢D碗碗碟碟又几靓架㖞~个个伙计都系好有经验似的, 都几NICE, 有介绍点COOK, 又同我地DECIDE 咩SIZE, 又会话够晒我地食, 唔好叫太多,我地叫左:冷盘拼盘 ONLY 认得JELLY FISH *我食左好多, 系得个口感, 冇咩味同个牛肉片 *都系冇咩味其他的好似系VEGGIE 同面粉小笼饱 个皮唔够薄, 但就包汁, 唔系包油!葱爆牛肉 好似食紧干炒牛河咁架~D牛好SOFT~ 好够味, 可以配饭食啰~ 我地仲夹落烧饼度食~ 好快咁清晒成碟呀!!~~叉子烧饼 好脆&芝麻味, 好得意架, 胀卜卜的, 中间空心, 我地放左D 牛入去食~糖醋鱼块

离远就见到大大个闪灯牌面, 见晒佢成层都系间餐馆~
哈哈...个LIFT 可以入4个人架咋~

我地叫左:
冷盘拼盘
同个牛肉片 *都系冇咩味
其他的好似系VEGGIE 同面粉
小笼饱
个皮唔够薄,
但就包汁, 唔系包油!
葱爆牛肉
好似食紧干炒牛河咁架~
D牛好SOFT~
好够味, 可以配饭食啰~
我地仲夹落烧饼度食~ 好快咁清晒成碟呀!!~~
叉子烧饼
好脆&芝麻味,
好得意架, 胀卜卜的, 中间空心, 我地放左D 牛入去食~
糖醋鱼块
啲鱼好滑,
只系薄薄的一层炸皮, 唔会成口粉,
酸酸甜甜的, 又系配饭~
宫堡大虾
食落唔系好似虾味架, 有D虾胶FEEL,
不过都系好味, 酸辣的, 开胃.
火腿津白
因为我地冇VEGGIE, 佢介绍的,
津白吸左火腿啲味, 好林 .
酒醩鸭肝
原来系我由细到大都唔食既ORGAN,
我试左好细旧, 都系接受唔到, 想吐...
不过就闻到好香酒味~
重点呀!!!
一大只肥烧鸭, 个COOK 好熟手咁片片片就出左2碟皮上台了~
仲系热热的+脆, 加左SAUCE & 瓜瓜, D味中和晒~ *YUMMY*
可惜个皮鞋左D, 唔同其他系圆圆厚厚咁有个包味.
苹果拔丝
第一次食E个甜品呀,
见个侍应拎左盘冰黎先,
之后上热苹果, 佢将D苹果放左落D冰度搅左一下就即刻拎番上黎,
做成左外冷内热的效果,
仲有脆的薄薄冰糖, 好好味架! 苹果都是粉粉的~

哈哈...估唔到...10:00PM 就LAST ORDER了,
不过上菜快令我地都FULL FULL 的&满足了~
E度的MENU 好明显系做游客生意, 但有有咁既水准, 令人回味~

冷盘拼盘, 小笼饱
葱爆牛肉, 叉子烧饼
糖醋鱼块
宫堡大虾