2022-11-24
数数手指,都帮衬左呢间餐厅好多年,以往成日过黎食LUNCH,今次食晚饭,水准一贯KEEP到。餐厅有D似香港旧式既扒房,以往幽暗既灯已换成光猛既灯光,餐厅内座位为高背的卡位,私隐度较高。当晚叫左个蒜香牛脷、铁板杂扒餐、我最钟意食既焗吉烈猪扒饭及咖喱鸡扒意粉。落单后牛脷最先上菜,厚切牛脷切丁后煎香再洒上炸蒜调味,食落牛味重,肉质软淋唔UN,作为前菜开开味蕾都不错。焗吉列猪扒饭以茄汁铺面加上芝士焗香,为左保持脆口,最后再摆上吉列猪扒。茄汁份量岩岩好,唔会太小捞唔到饭又唔会多到搞到个饭湿哂,调味先咸后甜,旧式西餐既味道,炒底有蛋香,饭粒分明,好食。与其去出面食几百水个焗猪,不如试下呢到既,绝对唔会比出面差。铁板餐够热,上菜时JARJAR声,一份杂扒有带骨猪扒、薄牛扒、台湾肠、芝麻鸡翼及烟肉,食肉兽岩哂,伴碟既炸曲薯条够脆够热。份量多,略嫌就咁食肉有小小咸,上网睇其他人食好似可以免费要意粉及白饭,不过我无要求。铁板餐仲可以免费升级做特饮及送甜品(什果啫喱),雪糕红豆冰红豆蓉食落较糯,饮落有忌廉香。以前黎食LUNCH,最钟意食就系焗猪,之后就系咖哩,餐厅既咖哩叫乳酪蘑菇咖哩,食落无酸味,咖哩汁杰身
以前黎食LUNCH,最钟意食就系焗猪,之后就系咖哩,餐厅既咖哩叫乳酪蘑菇咖哩,食落无酸味,咖哩汁杰身,味道浓而不死咸,面头仲洒上了炸蒜增添香味。鸡扒份量多,食到最尾食哂D意粉都仲有鸡扒剩。
总结黎讲呢类餐厅买小见小,而呢到食物有水准,味道经典之余又保持到水准,而且店员服务好好,落单时又介绍食物,亦会主动执枱、加水同上甜品前问一下等等,呢类睇好似好基本既野但出面好多餐厅都做唔到,抵赞。