2023-07-21
呢间新开嘅泰式fusion餐厅系旺角No Money So Lonely嘅姊妹店,系IG讨论度都几高,今日就嚟试下!呢度嘅装修同菜式名一样走玩味风格,复古嘅布置又同时带有少少东南亚风情,真系有种去咗英伦旧书店嘅感觉📚餐厅采用落地大玻璃,有阳光嘅时候采光度一流,夜晚开灯又系另一种感觉💖▫️明太子蟹肉野菌意大利面 ($138) 4.5/5意粉咬落烟烟韧韧好挂汁,每一条意粉都充满明太子同忌廉酱。蟹肉同野菌嘅份量都好足,食得出淡淡蟹肉鲜味,捞埋一齐食就算食晒成碟都唔觉得漏。▫️椰椰麻麻烧牛扒 ($228) 3.5/5见到佢叫「椰椰麻麻」以为系关椰子事,但嚟到发现原来系唔关事有啲失望😂牛扒烧到中间红嫩冇血水,但系咬落有啲韧,伴随嘅酱汁酸酸辣辣咁几开胃,为整道菜加咗唔少分。▫️有请今天的特别嘉宾 - 焙茶芝士蛋糕配焙茶蕨饼 ($78) 4/5今天嘅「特别嘉宾」有四款蛋糕,挣扎一轮之后拣咗焙茶芝士蛋糕配焙茶蕨饼。蛋糕软滑食落creamy,焙茶同芝士嘅比例啱啱好,两者好平衡,唔会比其中一样抢咗另一样嘅味道,蕨饼茶味重,唔会太甜。▫️士多啤梨玄米奶昔 ($58) 4/5士多啤梨mix玄米真系第一次试,上层绿色下
▫️明太子蟹肉野菌意大利面 ($138) 4.5/5
明太子蟹肉野菌意大利面
▫️椰椰麻麻烧牛扒 ($228) 3.5/5
椰椰麻麻烧牛扒
有请今天的特别嘉宾
▫️士多啤梨玄米奶昔 ($58) 4/5
士多啤梨mix玄米真系第一次试,上层绿色下层粉红色好梦幻影相一流!打完卡建议搅匀先饮,如果唔系玄米味会太出而遮咗士多啤梨味。
士多啤梨玄米奶昔
呢度嘅店员都几亲切友善,同埋环境真系好靓,每一个角落都用心设计过,食物同餐具都好啱打卡,大家可以嚟一路食一路慢慢影!📸
Overall rating (5粒⭐️为满分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服务:⭐️⭐️⭐️⭐️
环境:⭐️⭐️⭐️⭐️
性价比:⭐️⭐️⭐️⭐️
✨想睇更多食评就记得follow - hk_holidaydiary