【旧香港情怀💛 高质素港式小菜!】推荐程度:●●●●◐抵食程度:●●●●◐———环境充满怀旧香港嘅味道,座位阔敞舒服,比起旧式大排档更干净同凉快,感觉良好👍🏻 食物水准尚高,对得住价钱,但唔算特别平,正常CP值!好适合一班人/同家人嚟聚餐✨🐷 楚撚记原只脆皮炸猪手|$138猪手皮超级脆口,肉腍而唔过咸,筋位爽口,有惊喜亦推荐👍🏻🍚 楚撚猪油捞饭|$23/碗猪油、豉油、葱同芫茜都分开上,可以因应个人口味去调节份量👍🏻 猪油味香,虽然唔系传统一旧旧咁,但胜在可以捞得更均匀!超好送饭,好正!🔥 楚撚记小炒王|$92好有镬气同埋惹味,虾干好脆口,令人食极唔停!略嫌油咗少少但在所难免。同样推荐👍🏻🌽 黄金椒盐粟米|$65唯一唔推荐可能呢款?好睇个人口味,同行朋友觉得好好食,但个人认为唔够咸蛋嘅咸香味,得个沙沙地口感;同粟米唔太夹,唔太识欣赏。🧆 菠萝拔丝咕噜肉(梅头)|$99同生炒骨分别应该系啖啖肉?肉好大件,口感腍身,冇筋冇脂肪,唔错👍🏻 菠萝系新鲜的,带少少酸味,好开胃✨ 不过粒糖同糖丝卷夹埋食好奇怪、好甜,做伴碟都好浪费,少少因为噱头而为做而做?觉得净菠萝咕噜肉都够出色🤣🥬 豆浆杞子鲜腐竹
【旧香港情怀💛 高质素港式小菜!】

推荐程度:●●●●◐
抵食程度:●●●●◐

———

🐷 楚撚记原只脆皮炸猪手|$138
猪手皮超级脆口,肉腍而唔过咸,筋位爽口,有惊喜亦推荐👍🏻

🍚 楚撚猪油捞饭|$23/碗

🔥 楚撚记小炒王|$92

🌽 黄金椒盐粟米|$65

🧆 菠萝拔丝咕噜肉(梅头)|$99

🥬 豆浆杞子鲜腐竹浸时蔬|$86
时蔬好多选择,拣咗菠菜,整体清清地但够味✨腐竹大大块,吸晒味,最怕碎湿湿好难夹。整体咕错👍🏻

🍬 附送糖水:蕃薯糖水/绿豆芋圆
好有人情味咁送「粒糖」🤣 拣咗绿豆芋圆,绿豆够烂,食落好凉快好消暑!芋圆有3粒,煮到好腍,加埋绿豆蓉食多重口层,好滋味!