2017-11-21
我同M佬食嘢口味好夹,除咗辣呢家嘢!我系辣妹一名,无辣不欢;而M佬就好怕辣,少少辣已经we哗鬼叫!但今日佢话要挑战自己舌尖上嘅味蕾,所以我哋去到湾仔湘蜀人家。难得俾我食辣,所以𩠌菜由我发版,叫嘅都系川菜嘅代表菜式!我开动了哦!餐具全部都印有四川嘅变脸面具,好有feel架。(因为M佬唔系太食得辣,所以今次因应佢嘅指标,推出M佬喷火指数俾大家参考,5为最辣)辣豆芽(M佬喷火指数:1)作为茶芥系嘅前菜,当然唔系好辣,俾大家开开胃,醒醒神,迎接之后嘅挑战!红油抄手(M佬喷火指数:1)大大粒又涨卜卜,皮薄馅多,抄手沾满酱汁同蒜蓉,好好味呀!四川凉粉(M佬喷火指数:4)凉粉好滑,又爽呀!初初食都唔够得好辣,但越食越辣,越辣越麻。M佬就嚟顶唔顺喇!四川口水鸡(M佬喷火指数:3)鸡件份量多,而且够滑又厚肉,面头嘅鸡件唔算辣,但底层浸住嘅,全部都好辣呀。水煮鱼(M佬喷火指数:5)超大盘,真系4个人都食唔晒!鱼肉够滑,骨少,份量好多。仲有索晒辣嘅薯份同荳芽,配料上一啲都唔失色。食完呢个之后,我个M佬已经变成孖润肠喇!川椒回窝肉(M佬喷火指数:2)川菜系列中,我最爱嘅就系回窝肉!呢度嘅回窝肉,味道唔错,但决
辣豆芽(M佬喷火指数:1)
红油抄手(M佬喷火指数:1)
大大粒又涨卜卜,皮薄馅多,抄手沾满酱汁同蒜蓉,好好味呀!
四川凉粉(M佬喷火指数:4)
四川口水鸡(M佬喷火指数:3)
水煮鱼(M佬喷火指数:5)
川椒回窝肉(M佬喷火指数:2)
川菜系列中,我最爱嘅就系回窝肉!呢度嘅回窝肉,味道唔错,但决少咗我更爱嘅豆腐干同略嫌猪肉较肥。
四川担担面(M佬喷火指数:2)
担担面嘅麻酱香浓,面条索晒又辣又香嘅汤底,好味。