2022-10-31
2022.10.22 dinner 无端端去咗食fine dining 😅 订位时都冇发觉系咁 fine dining feel 嘅餐厅,只留意到环境几好又有得系openrice 订位就拣咗。 因为食早饭,坐抵后,整间餐厅加埋我俩都系得两枱,餐厅环境本身已好舒服,坐位亦算宽阔,所以坐得好舒服,但冇乜客,加上可能近年太少食fine dinning,我俩感到有少少拘谨🤪 坐低冇耐,服务员用车仔送上餐前小沙律,好特别,有生番茄加个柠檬,番茄有个名堂,但我唔记得咗🤪 之后就为我哋嘅碟放上橄榄油、醋、再加少少海盐,教我哋切开柠檬搾少少汁落去先切番茄点嚟食,呢种食法真系第一次,我好钟意,至于女友,好免强试咗一块😂 因为佢唔钟意食番茄😂 睇一轮餐牌,女友话决定叫二人餐,有南瓜汤同洋葱汤,我哋两个都要洋葱汤,前菜就⋯⋯有八款拣四款,有一款柠檬蜂蜜烤甜薯冇,话转左烟三文鱼,仲开心😃女友至爱😁 主菜拣咗波菜蘑菇烤鲈鱼 & 油封鸭配法式杂菜薯菜伴香橙酱汁。法式洋葱汤到,算几香,我俩就觉得唔需要放个几条几抢味嘅青菜仔落去,令到个洋葱汤味加多少少另一种味,饮饮吓有时会有一两啖个个味😝四款头盘到,好靓好别致😊 讲
四款头盘到,好靓好别致😊 讲咗黑松露腌制野菌:唔错,食落都有黑松露香味。 薄切带子就差少少,真系几薄,得两块,面头放咗好似啲黑鱼子🤔 都系抢咗少少味,搅到完全食唔到带子鲜味。,定系带子唔够鲜,我哋都唔知lu🤨