餐厅: 駟馬拖車潮州飯店 (MOSTown新港城中心(4期))
资讯:

2021-05-17 172 浏览
难得同男朋友出去食潮州菜,佢话想拣间环境坐得舒服,唔想咁热嘅餐厅,唔想食大排档果啲, 所以我就拣左呢间座位阔落,冷气又够。点完野系之后,侍应放低左壶菊花茶同埋一碟小菜: 贡菜+花生,贡菜都系第1次食,几爽口几特别㖞卤水鹅拼盘:潮州菜特色之一嘅卤水,样样都想食下,所以叫左拼盘。 有红肠、肾、鹅片、蛋、腩肉、豆腐。卤得几入味,特别系腩肉同豆腐。鹅片几嫩,亦有鹅肉味,肥膏唔多酸甜梅膏骨呢碟真系好配饭!酸酸甜甜好够味,啖啖都系肉,食落有少少梅味,但唔会好酸好咸,连软骨位都好爽。份量多,够3-4人蚝仔烙睇菜名我以为系蚝仔饼咁,点知完全唔系!好惊喜成块好巨型,4个人食岩岩好,唔会腻。炸得好脆口,个底有好多蚝仔加埋质感类似鱼糕嘅野, 好特别。一点要点少少鱼露,成件事升华左,好香口。难怪枱枱都点啦。潮式糖醋面呢一碟相对就好似平凡啲啦!面层几脆下,但个底系软面,食落唔会干。加埋糖同埋醋,又几好食嘅配搭!原来份量都真系好多,完全食唔晒所以打包回家。 仲可以有泊车优惠
座位阔落,冷气又够。

卤水鹅拼盘:

酸甜梅膏骨

蚝仔烙
睇菜名我以为系蚝仔饼咁,点知完全唔系!好惊喜

潮式糖醋面

原来份量都真系好多,完全食唔晒
所以打包回家。 仲可以有泊车优惠