2024-04-30 35 浏览
姊曾经系炮台山返工,今日专登约返前工作伙伴食返尼间台式餐厅「遇见花莲」晚餐。尼度唔止好食而且装修靓,最紧要可以坐得好舒服,就算食完野唔会有俾人催快d 饮埋杯野就好走既感觉,返工辛苦左一日,可以好好享受晚餐真系好重要。2个大食积,嗌左2个主食+九宫格小食尼度既麻辣拌面系好出色,今次嗌左碗慢煮焢肉麻辣拌面,焢肉可以话系卤肉,卤肉用五花腩系最正,果几层脂肪先系主角,咸香+油香,令人回味,配麻辣拌面好衬。朋友嗌姜葱卤蜜汁排骨饭,块排骨好有惊喜,面头层炸皮好薄好脆口,蜜汁调味得好好,唔怪得咁多人嗌尼个排骨饭喇。除左块排骨,我觉得个饭既配菜同调味都好有诚意同创意,边谂到咸酸菜、姜蓉、葱油捞埋一齐食,味道会咁平衡。九宫格小食啱晒姊呢啲有选择困难症,样样都想试,又自认雀胃既人😂9样野都好食架,真系好难得。最后仲嗌左碗红豆仙草三色芋圆,甜度适中,仙草系一条条可以用筷子夹嚟食,三色芋圆真系明显地食到番薯、紫薯&芋头既味道,唔会只系得甜味啰。食得超饱!!!减肥果然只系口号。📍 遇见花莲 (北角)北角炮台山电气道183号友邦广场地下14-15号舖

2个大食积,嗌左2个主食+九宫格小食

食得超饱!!!减肥果然只系口号。

📍 遇见花莲 (北角)
北角炮台山电气道183号友邦广场地下14-15号舖