2024-04-05 450 浏览
到M+艺术馆参观之后想系西九文化区食啲野,就揾到呢间系故宫博物馆入面嘅中餐厅。入到俾佢嘅室内设计吸引,餐厅装潢系木系x中式风格,俾人感觉好舒适。同朋友望一望餐牌,大部分菜式都好吸引。最后嗌咗火薰玉莲鸭子面同雪菜大排面。花雕醉鸡+四喜烤夫+火薰玉莲鸭子面$178花雕醉鸡鲜嫩入味,四喜烤夫食落有少少似卤水豆腐。最最最令人惊喜嘅系鸭子面,上面嘅干葱抄得好香,连汤入面都有香葱味。鸭件好食,钟意佢嘅手工面,较软身但唔淋。夫妇肺片+盐水鸭+雪菜大排面 $158盐水鸭味道相对较清淡,比较健康。夫妇肺片麻辣味好香,但食落又唔太辣,适合平时食开小辣嘅朋友。另外大排面嘅汤底浓郁,钟意佢香口嘅炸大牌肉,值得一试驴打滚由糯米同红豆整成嘅甜品,食物有啲似红豆煎饼,烟烟靭靭,有嚼口,值得一试。

花雕醉鸡+四喜烤夫+火薰玉莲鸭子面$178

夫妇肺片+盐水鸭+雪菜大排面 $158