2019-04-13
去完批发中心系时候晚餐时间,一直往前行大概几分钟揾到间舒适嘅潮州菜。餐厅内座无虚席,好好彩等一阵就有位,仲安排咗卡位可以挨吓舒舒服服食餐饭, 员工全部都急急忙忙,绝不失服务态度, 每一个职员行埋嚟都会对友善地笑,无论落单、上菜、加水、或额外要求都笑容可掬。光猛整洁嘅环境,令你坐得好舒服,摆脱传统潮州茶嘅环境。现场睇不乏穿套装西装嘅男女客人。公鸡餐具套装成功吸引了我的相机,见隔离枱嘅茶壶"旧款"劲"潮"嘅味道,我哋呢枱就普通白色茶壶一个,好想同隔离枱借嚟影合照。潮州嘅前菜咸酸菜花生,超喜欢边食边点菜,不消数分钟快吃清光。餐牌翻几页就完,看似简单暗藏美食,有图有字啱晒我呢啲看图识字嗌𩠌嘅人!呢晚病病地喉咙唔舒服,但系食潮州嘢㖞出名煎炸嘢,点都要同自己作对吓,点咗(辣)胡椒猪肚汤、(炸)普宁豆腐、(煎)香煎蚝仔洛,蚝仔泡粥(最正常)菜式排碟摆放相当有心思,摆到上枱上哇…完一声,开始有啲惊, 除了对喉咙不利之外,份量非常大碟,虽然好想点餐牌上其他食物,但要惜食,食完再考虑加单吧。点𩠌后热辣辣嘅菜式好快就送到,绝对边食边倾好机会。😋胡椒猪肚汤恰好的胡椒味道不会太辣太抢喉,一勺盛起已见到猪肚,胡椒
点𩠌后热辣辣嘅菜式好快就送到,绝对边食边倾好机会。
😋胡椒猪肚汤
恰好的胡椒味道不会太辣太抢喉,一勺盛起已见到猪肚,胡椒猪肚汤最喜欢把渣一起吃,猪肚有厚度兼爽口,粒粒胡椒粒绝无偷工减料。
😋普宁豆腐
真系哇一声,角切整齐排成一个圈围伴著酱汁。
离远影感受到𠮶种热力 , 黄金色三角形 ,薄酥脆包住滑溜豆腐,超香豆味,一啲都唔油腻。
个人口味唔点中间嘅酱料都已经好好食。
😋香煎蚝仔洛
煎,系煎,充满蛋香口感酥脆中带软,干争争。
重重蛋浆夹住一粒粒蚝仔,蚝仔咬落去唔多觉,但会食到好重嘅新鲜蚝味。
😋蚝仔泡粥
蚝仔多,饭嘅比例都好多够晒饱,食完后净低嘅饭都有成碗,就算无汤就咁食饭都非常棒,蚝香粒粒滑肉碎爆花米浸入晒所有食材嘅味道。
枱面有个圆形调味架,
摆著辣椒油、菜甫、糖、胡椒粉。拣咗平平无奇嘅菜脯捞入泡粥,呢个样原来系辣嘅, 加入蚝仔粥入面另一番味道口感,爱辣支持者记得落喇!
辣椒油我都无错过,真系辣㗎,唔系得个样同色泽。
肚子实在填得太满,今餐真系错过了甜品,已经决定预订普宁豆酱鸭,下次约多啲饭脚再食过。
总结以平均食物质素、环境、服务质素,价格完全对得上。
提提你,怕人多等位可以考虑订座喔!