2022-08-06
好钟意去谭臣道揾食,皆因那里小店林立,有齐日式、越式、港式等,甚至连供应菲律宾菜嘅餐厅都有,选择众多,而且价钱亦非常经济。最近又畀我哋发掘到一间新开嘅舒适清新系食肆,店舖取名「玖零冰室」,估计系由一班 90 后嘅年轻人主理。餐厅门面好抢眼,以纯白为主调,配以室内嘅霓虹灯装饰,色彩缤纷,既时尚又有活力,令人耳目一新。先睇下餐牌,食物选择都几丰富,有全日早餐、捞面、常餐,另外亦有芝士焗饭、日式咖喱蛋包饭等,而且最特别嘅就系餐牌标明使用日本米,足见餐厅选料非常讲究。我哋点左玖零全日早餐 ($72) 同 一客意式蕃茄浓汤面。全日早餐用料好丰富,有西冷牛扒、3.6 牛乳炒滑蛋、蜜糖炒菇、纽伦堡香肠、丹麦多士同沙律。薄切牛扒质素唔错,入口柔软;滑蛋炒得够金黄。纽伦堡肠外皮卜卜脆、劲有咬感;丹麦多士松化且带浓浓牛油香,同吃大满足!至于另一客浓汤面就拣左猪八戒 ($58),面底可以自选,有稻庭乌冬、米粉、通粉、意粉或公仔面可供选择。蕃茄汤底新鲜熬制,内有粒粒番茄,真材实料。另外仲有大量豚肉片同日式厚切叉烧,豚肉片肥瘦均称、日式叉烧软腍有脂香,配上滑溜又富弹性嘅稻庭乌冬,让人一吃爱上。跟餐饮品点左黑牛
跟餐饮品点左黑牛 (+$12) 同 咖啡红豆冰 (+$15),黑牛唔系好多地方有供应,朱古力雪糕,再加埋冰冻可乐,真系冇得输。
近排有人爱上咖啡红豆冰,几乎每次出街食饭都点,呢杯嘅咖啡味比较浓,有啲似 espresso,幸好红豆份量十足,占了半杯。搅匀一齐饮,红豆嘅甜味中和左咖啡嘅苦涩,令味道即时平衡返,有惊喜,值得推介。