2019-06-25 6126 浏览
每个人都想有自己发光发亮嘅舞台,不过,现实中,就唔喺个个人能够做到,除了因为个人嘅才能、性格,有时际遇都会喺一个因素,但喺,常言道,有志者事竟成,可惜,呢句嘢就唔啱小弟,小弟做人都喺喜欢闲逸啲。然而,今晚嚟到「Chef Stage de Eddy Chu」,就当然喺一个让主厨们发挥嘅舞台。餐厅位处19楼,对侧边一带嘅建筑物而言,已算喺居高临下,加上餐厅几边都喺大玻璃窗,故此,虽然只喺楼景,但感觉开扬。而讲到室内嘅环境,装修简约,却就甚富情调,柔和嘅灯光,舒适嘅梳化櫈,加上有驻场嘅结他手,配以其磁性声音,气氛绝对一流。所以,庆祝生日、贺特别日子、求婚……等等,都喺个上佳嘅选择。老陈皮炖柠檬正想细阅餐牌有咩好食,突然侍应送上「迎宾特饮」,细细杯,色泽深沉,入口凉快之余,又有种醇厚感,有余韵,之后慢慢渗出柠檬清香,喺一杯有层次嘅特饮。如果再想饮多杯,就要奉上$19.9喇。细阅餐牌,其实选择都几多,大类就分为冷热前菜、汤品、主菜及甜品,单喺睇菜式名,都几特别吓。如果想食得划算啲,就可以向套餐着手。套餐方面有两大类,第1类喺「精选5道菜晚餐」,包括前菜2拣1、餐汤、主菜共8款选择及甜品,定价视乎
老陈皮炖柠檬

老陈皮炖柠檬
套餐方面有两大类,第1类喺「精选5道菜晚餐」,包括前菜2拣1、餐汤、主菜共8款选择及甜品,定价视乎所拣嘅主菜($468 - $568 + 10%),而每个套餐可额外另加$98配一客1人份嘅海鲜拼盘。
而第2类喺「精选2人晚餐」($1,488 + 10%),而内容非常丰富,包括蒜蓉包、红白餐酒、海鲜拼盘、餐汤、2道前菜、主菜10拣2及甜品,由于量足份大,可以讲喺3个人都够晒食
饮品餐牌都顺带介绍一下,咖啡、茶、汽水、特饮、鸡尾酒、啤酒,以及多款红白餐酒。虽然我哋所拣嘅「精选2人晚餐」已包红白餐酒,但店家都好贴心,如对餐酒不大兴趣嘅朋友,亦可以转饮其他特饮。
柠檬蜂蜜特饮(Lemon Squash)、莎利谭宝(Shirley Temple)

小弟要咗杯柠檬蜂蜜特饮,以柠檬、蜂蜜,加上梳打而成,感觉衬海鲜,以及稍后嘅肉类主菜都好唔错,友人就拣莎利谭宝,以石榴糖水配梳打,夏日饮落令人感到冰凉清甜。
Lemon Squash、Shirley Temple
海鲜拼盘

晌餐牌度已清楚写明包括有生蚝4只、鲍鱼2只、日本刺身带子2只、鲜虾4只、八爪鱼5片,一大盘摆晒出嚟,色泽光鲜,份外有睇头,最特色喺仲配以3款特色汁酱供佐食,分别喺香草芫荽酱、冬阴公汁及蜜糖面豉汁,可以讲各具风味,各有个性。
八爪鱼
啲八爪鱼薄切而厚薄均一,所以,咬落口感一致,柔韧而具口咬口,小弟就拣咗配只香草芫荽酱,更能衬托出八爪鱼嘅鲜甜味。
八爪鱼
鲍鱼
大大只矶烧鲍鱼,虽然唔知来源地,但质素一啲都唔失礼,切落去有啜刀嘅感觉,而且,食落有鲜鲍味,小弟就试试配只冬阴公汁,好有东南亚风,够个性。
矶烧鲍鱼
日本刺身带子
睇见只带子雪白厚肉,就知喺靓货,早早已浸晌小杯中嘅蜜糖面豉汁,带子质感鲜爽,配以蜜糖面豉汁,有种和谐感,因为面豉味经蜜糖滋润吓,变得温和。
日本刺身带子
生蚝
侍应介绍佢哋嘅生蚝都喺嚟自法国,视乎有咩靓货就俾边款,而佢哋开蚝时,无切埋柱位,以证明喺新鲜货色,啲蚝好厚肉,口感属绵滑型,有余韵,侍应建议配冬阴公汁,味道又的确几有趣。
生蚝
鲜虾
啲虾够鲜,基本上点整都唔差得去边,而单单灼熟做冻虾,质感爽弹,味道鲜甜,又配吓香草芫荽酱,又配吓冬阴公汁,喺味觉有趣嘅体验。
鲜虾
黑松露蘑菇汤

食完一轮海鲜,都喺时候上个热汤暖番个胃。呢一款就比较大路兼常见,但要做得好都唔容易,个汤啲蘑菇打得细碎,却又保持一定嘅口感,味道浓郁,而且,带有好幽香嘅黑松露香气。
忌廉冬阴虾汤

而我所拣嘅呢一款,绝对有惊喜,入口时味道跟泰式嘅冬阴功汤相差无几,香料味令个汤好有层次,不过,口感非常之滑溜,如一般西式嘅忌廉汤,加上里面仲有好多鲜虾,用料十足,值得一试。
焗法国连壳食田螺

餐汤之后喺两道前菜,初时,我睇餐牌喺以为个套餐所包嘅两道前菜会喺两个人一齐「些牙」,点知原来喺一人一份,虽然细细哋,食吓食吓都几饱肚。先讲遁田螺,起初都唔太明点样「连壳食」,原来喺师傅用面粉做咗个脆壳,故可以一口整粒连壳田螺放入口,个外壳坚脆,而田螺肉有韧劲,铺满香草酱,好食。
松露白汁免治猪及鱼肉云吞

另一遁前菜喺意式云吞,但就酿入免治猪及鱼肉,食起嚟口感有啲层次,而外皮亦有咬口,再添上松露白汁,绵滑幽香。
慢烧美国牛肉眼

谂住个套餐又有海鲜拼盘,又有两道前菜,主菜嘅份量应该会精致行先,点知份量劲劲劲十足,平常点啲晚餐,肉眼份量标准都喺俾8安士,但送到嚟眼前份肉眼,目测估计12-14安都有呀,仲伴有黄椒、法方豆、甘笋及蕃薯蓉,单喺只食呢道主菜都饱晒啦。
慢烧美国牛肉眼
由于件肉眼采用美国优质靓货,烧为7乘熟(友人唔可以食得太生),切开肉质色泽粉嫩,唔会有血水渗出,一小件放入口,外层带点焦脆,而里面非常之软腍,又极富肉香,果然甚具质素,沾少少芥辣,已十分之好食。
橡果级黑毛猪肉

另一道主菜要咗黑毛猪,一客俾咗成4件肉,睇见啲份量喺咪无讲错呢,成个餐真喺3个人都够食。除蕃薯蓉及烤时菜外,较特别喺伴多一份罗勒配菠萝,等客人食落觉得轻怡少少。
橡果级黑毛猪肉
啲黑毛猪肉都唔错架,首先啲质肉就唔喺好嚡,仲有啲爽爽咃嘅口感,再佐以一小口新鲜菠萝,令味道好平衡。
歌剧院蛋糕

最后,甜点登场,满以为都喺啲慕丝蛋糕、芝士饼之类,但竟然喺歌剧院蛋糕,更配以一小杯芒果布甸,再摆设得好靓先上枱,卖相已经攞足分。件歌剧院蛋糕层次够晒分明,入口充满咖啡及朱古力香味,而蛋糕底更喺浸咗咖啡酒嘅版本,兼且少甜,至于杯芒果布甸嘅芒果味甚浓郁,落足料。
柠檬蛋白批

至于另一道甜品喺卖相清爽嘅柠檬蛋白批,批底觉得有少少厚,但仍然松化,而中间嘅软浆做得好软滑,清爽酸香;面层嘅蛋白个人就觉得削咗啲,无咗份绵密感。
柠檬蛋白批
临走,再经过门口,原来,主厨仲得过唔少奖项,可以讲喺对出品有一定嘅保证。
整体而言,除咗环境有气氛、食物有质素之外,服务仲好熨贴,上菜又做到同步,真喺渡过称心嘅一夜。