2020-01-02 464 浏览
今日喺筲箕湾度食下午饭🥣,见到有间专卖艇仔粉做招徕嘅专门店,所以我同同事就不约而同地冲入去,去试吓味啦,其实我喺香港仔都食过真正既艇仔粉,有一个渔夫喺船上面卖嘅艇仔粉,佢会泊船喺码头到卖,好有风味。招牌艇仔粉嚟到呢度一定要食个艇仔粉,𩠌菜方面有烧鸭、叉烧、红肠、鱼片、鱼蛋、鱼皮、生菜,以上食物食材都系大路货,唔会话有咩好特别,味道都可以既,重点系赢过大地鱼汤底,确实够鲜甜有大地鱼味,唔系一般嘅味精汤底,同我之前喺艇家食嘅汤底基本上好接近,食材方面同艇家嘅亦都系差不多,所以味道各方面同艇家好相近,大家未食过嘅可以一试。北菇蒸鸡饭因为依间食店主打嘅唔系蒸饭,鸡方面当然唔系新鲜鸡,但都有鸡味(冇雪味),饭粒都算硬度适中,唔会太痴牙太硬身,味道都可以接受,好过好多茶餐厅。

招牌艇仔粉

北菇蒸鸡饭