2021-08-02
逸东轩✨连续五年荣获米芝莲一星!中菜厅自疫情就推岀左星级点心优惠及晚市七折优惠~ 当然要把握机会品尝下米芝莲一星!星期一至五午市,十五款巧手点心一律$38!中菜厅装潢雅致,寛敞舒适,枱同枱之间有一定距离,坐得几舒服,服务仲好好添。餐厅午市分左1100 1245 1430三个时段,限时90分钟。真系估唔到平日都咁full!1245就最快爆满,建议大家预早几日book位~⠀🍵茶芥 $28/位茶叶都几多款可以拣~ 铁观音生津回甘,不过龙丼就无平时饮开嘅咁好饮▪️脆皮流沙酥 $38一咬开超流心,流沙内馅超浓蛋黄味!美中不足系酥皮唔够香脆。▪️春风得意脆皮肠粉 $48每次饮茶必点!肠粉皮滑溜,中间嘅油炸鬼(定春卷?!)超脆唔油腻,仲有大大粒虾肉!口感层次丰富~▪️逸东小笼包 $48小笼包热辣辣,用上匙羹盛戴,咁就唔怕夹穿流走晒啲肉汁~ 小笼包外皮厚薄适中,尖端位唔会太厚。汤汁满满带肉嘅鲜甜,肉馅调味恰到好处,肉质偏软腍。爹哋妈咪就表示好啱口味好钟意!▪️带子蒸烧卖 $38烧卖足料,除左猪肉馅之外,有大大粒弹牙虾肉,虾味几突岀,不过就唔算特别鲜甜。面头嘅带子感觉上毫无升华嘅作用,质地亦唔算太嫩滑。嗯,正
⠀
🍵茶芥 $28/位
▪️脆皮流沙酥 $38
一咬开超流心,流沙内馅超浓蛋黄味!美中不足系酥皮唔够香脆。
▪️春风得意脆皮肠粉 $48
▪️逸东小笼包 $48
▪️带子蒸烧卖 $38
烧卖足料,除左猪肉馅之外,有大大粒弹牙虾肉,虾味几突岀,不过就唔算特别鲜甜。面头嘅带子感觉上毫无升华嘅作用,质地亦唔算太嫩滑。嗯,正常好食嘅烧卖~
▪️蜂巢海鲜芋角 $38
蜂巢状嘅外皮,入口「咔嚓」相当酥脆,毫不油腻。满满软滑芋蓉,海鲜存在感反而唔系太高,只带咸香。不过芋头香气的确几突岀~
▪️金沙脆豆腐 $48
外皮香脆,但较为厚身。豆腐相当嫩滑!略嫌金沙味道偏淡,全靠小小咸蛋黄碎搭救。
▪️陈醋海蜇头 $118
真心全家都超钟意嘅一道!厚身嘅海蜇头爽脆滑嫩,加上陈醋、葱花 微辣开胃,调味啱啱好!(不过第二次去食 调味好似淡咗啲)
▪️脆皮烧腩仔 $198
烧腩仔顶层脆皮脆卜卜,皮下唔会太多脂肪。肥瘦相称,肉质软腍多汁,调味恰到好处,唔会过咸,食落又会太肥腻。
整体嚟讲,点心味道的确唔错,$38一笼相当抵食!环境服务一流!唯独作为米芝莲一星,个人对于点心嘅味道、精致程度 会有更高嘅期望。不过有呢个点心优惠就绝对值得encore。(暂时做到8月31~)