2017-12-14
走到牛头角市政街市,这家粥面小店已经营多年,好多牛头角和九龙湾嘅街坊都时常光顾,公公婆婆尤其最爱。天气逐渐转凉,这星期气温界乎12-18度之间,早午餐想吃些暖笠笠野食,最啱就系去食粥。 今时今日吃一碗足料嘅粥一般都要三十蚊,炒面呢⋯⋯十蚊起吧?!叫了一碗猪红瘦肉粥和一个炒面,本想加孖油炸鬼,但晏尐先会炸有缘遇到热辣辣即炸油条一定不要错过!每次炸嘅数量有限㗎猪红瘦肉粥(双拼粥$13)我系多青多花生,内里当然有一旧旧猪红同咸瘦肉,一大碗好多料,这个价钱咁嘅质素,真系抵到飞起!!! 炒面($7)收七蚊一碗嘅炒面绝对唔会将货就价,满满的!我自己好钟意添加甜酱、蔴酱同芝麻一齐食添天气凉,面虽然冻了,但每一口仍感到那份暖暖的人情味,如果撞正咁啱热辣辣炒起当然更正啦!热腾腾多料猪红瘦肉粥加碗炒面,一餐夹埋都只系廿蚊,真系越来越少有。 一定要多多支持小店
尤其最爱。
猪红瘦肉粥(双拼粥$13)
炒面($7)
收七蚊一碗嘅炒面绝对唔会将货就价,满满的!
我自己好钟意添加甜酱、蔴酱同芝麻一齐食添