2021-01-26 961 浏览
🐔 花雕醉鸡(例牌)- $36🐖 招牌猪杂 - $26如果你系大埔友 嘅话,相信你一定听过畅和面家 嘅鼎鼎大名,因为每一次经过见到人龙都知道自己冇可能食到😭但今次本身都冇谂住食佢,竟然比我发现入面有位,明明出面坐满哂,姐系命中注定要我去食啦😝讲返啲嘢食先,我叫咗嚟呢度几乎个个都会叫一碟嘅花雕醉鸡同埋猪杂,果然两样都名不虚传🥰🍗 醉鸡例牌都好大碟,比咗半碟鸡脾,两旧鸡胸同鸡背脊,鸡肉啱啱好熟,食落同闻落都好有花雕味,鸡胸一啲都唔会干柴,虽然佢最厚肉,但同时都系所有部位之中最入味嘅地方!其他部位就更加唔洗讲,超级嫩滑,36蚊好抵食!🐷 猪杂又系劲大碗,浸住大地鱼汤底上,一碗有齐哂猪膶、猪心、猪大肠、猪肺、猪肚同埋粉肠六个部位,有啲仲要比两三旧你,一次过满足哂你N个愿望!呢碗绝对可以称得上系「招牌」,因为你绝对可以食得出佢嘅用心,针对唔同部位去唔同方式烹调,例如猪大肠用卤水,猪肚系好重胡椒味,亦唔会煮过头,例如粉肠同猪心都保留原有嘅口感,猪肺仲可以食到软骨,猪膶仍然保留佢嘅甘香,大地鱼汤底嘅清甜亦唔会抢锋头,钟意食内脏嘅朋友必叫!埋单62蚊,超级满足!要大大力惩罚💛
🐔 花雕醉鸡(例牌)- $36
🐖 招牌猪杂 - $26