Warm service local cuisine, time well spent there enjoying a beautifully crafted meal. 🥹🥹🥹Simple dishes with effort paid in the making, drunken chicken was rich in flavour and smooth on the texture, homemade meatballs was bouncy and juicy.💛💛💛Will definitely come often for a quick but delicious lunch or dinner out.Heartfelt thanks to the staff for their service too.
🥹🥹🥹
💛💛💛
  • 醉雞
  • 蝦籽撈麵
2024-02-12 769 浏览
N年前看過報導,吳師傅為幕後軍師,暢和麵家是其徒弟創立的。我也是衝著當年的報導來。加盟店我也吃過,來得快去得快,到現在只有總店。醉雞、蝦子撈麵、豬雜、蜆蚧鯪魚球都有吃過。醉雞入味,肉質嫩,有啫喱狀,推介 👍蝦子撈麵有時候不夠乾身 😅👍豬雜 👍蜆蚧鯪魚球略嫌偏咸 😛座位間格都調整了幾次。地方狹小,搭枱距離太近 😅,香港小店大概都這樣吧 🤷,加上現在“揸正黎做”地上都貼著膠紙,估計是商場的“傑作”吧 😒
醉雞、蝦子撈麵、豬雜、蜆蚧鯪魚球都有吃過。
醉雞入味,肉質嫩,有啫喱狀,推介 👍
蝦子撈麵有時候不夠乾身 😅👍
豬雜 👍
蜆蚧鯪魚球略嫌偏咸 😛

2024-01-14 766 浏览
心思思想食醉雞,即刻諗起太和火車站附近嘅𣈱和麵家。醉雞一如既往嘅出色,酒味唔會太濃,但係食到有一絲絲嘅酒香,雞肉結實唔鞋口至於雲吞麵,雲吞唔係好大粒嗰種,細細粒但係口感十分好,一啖一粒,總共有五至六粒,份量都OK。而且湯底應該係大地魚湯底,完全冇味精,食完個麵都飲多幾啖另外今次嚟一個新嘗試,帶咗一個從未試過嘅豬什麵。面嘅湯底同雲吞湯麵嘅湯底一樣,已豬什包括左右豬心,豬乾,主人等等。豬心較為出色爽脆,喺出邊嘅舖頭少啲可以食到。另外嗌咗碟蠔油生菜,大大碟生菜只係$15 , 真係一間非常抵食嘅小店
心思思想食醉雞,即刻諗起太和火車站附近嘅𣈱和麵家。

2023-11-22 693 浏览
#20231119 💛📍 暢和麵家 @cheung_wo_noodles 大埔寶湖道3號寶湖花園商場二樓222B號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#花雕醉雞 #例牌 $40💭 呢間野次次經過唔係太早未開門,就係太晏閂左門,要夾得中佢開門時間真係有啲難度🤦🏻今次咁好彩比🐷撞正仲要唔使等位,一坐低咩都想嗌尼食😬醉雞整得好彈牙,雞皮爽滑,連平時唔食雞皮既🐷都忍唔住偷食左幾舊🐔而且好有酒香味,後悔叫左例牌咁少,應該要叫半隻先夠喉🥃.#台南花枝丸 $31💭 唔好以為佢收成$31但係得3粒咁大把,其實呢個係配粉麵價,🐷轉左配蝦籽撈麵所以先會咁大碗野得3粒,但正正咁就發現到佢一啲都唔求其,就算得3粒都唔會就咁放上個撈麵面就算,而係會跟返湯比客👏🏼花枝丸真係台灣用啲銀色羹食果隻口感,偏實淨又不失彈牙,重點係好鮮甜,食到有啲花枝粒🦑. 🥢 #轉 #蝦籽撈麵 +$6💭 依家蝦籽撈麵真係越尼越少見咁,呢個麵十分乾爽,咬落彈牙,灑左好多蝦籽係面令個麵咸香味好足🍜如果食得辣既強烈推介佢個辣椒油,無論湯麵定撈麵都落得,落少少落去成件事提升左好多,見佢有得就咁賣就知咩料啦🌶️.#蜆蚧鯪魚球 $27💭 新鮮炸起熱
#20231119 💛
📍 暢和麵家 @cheung_wo_noodles
大埔寶湖道3號寶湖花園商場二樓222B號舖
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#花雕醉雞 #例牌 $40

#台南花枝丸 $31

🥢 #轉 #蝦籽撈麵 +$6

#蜆蚧鯪魚球 $27
💭 新鮮炸起熱辣辣,望落去金黃色漲卜卜咁,十分次吸引🤩心急一上枱就想食,一咬落去差啲辣親🐷喇,口感彈牙,配埋個蜆蚧有啲咸咸地,就咁食都可以食好多個喇😋

#大埔美食 #大埔黃店 #🐷在大埔 #🐷_食
2023-09-30 544 浏览
一醒嚟食個翅成個心都暖笠笠💛醉雞例牌 肉質唔會太老唔會太咸 味道岩岩好 仲要唔係全部骨蝦籽撈麵 麵質彈牙爽口 唔會太淋雞絲翅 食依啲就算唔落錯都夠味 色水夠 啲料都好足 金錢肚夠爽口
一醒嚟食個翅成個心都暖笠笠💛
醉雞例牌 肉質唔會太老
唔會太咸 味道岩岩好 仲要唔係全部骨

蝦籽撈麵 麵質彈牙爽口 唔會太淋

雞絲翅 食依啲就算唔落錯都夠味
色水夠 啲料都好足

金錢肚夠爽口
2023-09-12 397 浏览
每次行過都好多人排隊,但唔想排隊既關係😂,通常都行咗隔離間西餐廳😂牛腩麵牛腩份量多,肉質都算淋,一啲都唔un 雲吞麵湯底都好清甜,飲咗幾啖湯都唔覺口渴,生麵仲無乜鹼水味,雲吞係粒粒,一共有五粒碗仔翅侍應話星期六日先有,賣哂就無架啦!聽到呢句,老公即時話要一碗試下😂第一眼望落去已經同平時食碗仔翅唔同,唔好睇佢細細碗,但都好足料,有蛋花、肉絲、鯊魚骨

牛腩麵

牛腩麵
牛腩份量多,肉質都算淋,一啲都唔un

雲吞麵

雲吞麵

碗仔翅

碗仔翅
2023-08-27
午餐
2023-05-01 701 浏览
🍽 暢和麵家 (大埔)📍 大埔寶湖道3號寶湖花園商場二樓222B號舖✨難得入大埔揾朋友開枱🀄️🀄️🀄️🤭 諗住食個快嘅,住大埔嘅朋友就帶我見識見識大埔隱世醉雞麵店😋😋 ✨座位唔多,都有唔少人排隊等候入座✨店舖好細,所以餐枱都好好好窄身✨不過食物質素同服務水準都出色,彌補番餐廳環境嘅不足🍽醉雞-半隻 $102雞肉鮮嫩,入味,皮嘅脂肪都好少,食落啖啖肉😋🍽蜆蚧鯪魚球 $23表面脹卜卜,好足料,好少見鯪魚肉加埋蜆肉,估唔到又幾好食😋 要點埋佢秘製嘅醬汁就更加正啦🍽滷水豬頭肉 $21第一次食豬頭肉,係豬頭部嘅肉,表面睇似係肥嘅豬耳,加上佢嘅滷水出色,食落好惹味🍽香草豬扒 $27香草味唔算重,肉質就好鮮嫩,不過肉身偏薄,份量都唔算多🍽招牌豬雜 $26豬嘅內臟包括有豬肚、豬膶、豬大腸、豬心、豬肺。好抵食,份量好足。🥤汽水 $8係玻璃樽包裝嘅汽水🧊🧊 爽呀—————————————評分味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️打卡:⭐️⭐️再訪:⭐️⭐️⭐️⭐️#chill.yummi #foodiehk #Eeeeeats #FoodPhotography #Delish #foodiegram #foodielife #igf
🍽 暢和麵家 (大埔)
📍 大埔寶湖道3號寶湖花園商場二樓222B號舖

✨座位唔多,都有唔少人排隊等候入座
✨店舖好細,所以餐枱都好好好窄身
✨不過食物質素同服務水準都出色,彌補番餐廳環境嘅不足

🍽醉雞-半隻 $102
雞肉鮮嫩,入味,皮嘅脂肪都好少,食落啖啖肉😋

🍽蜆蚧鯪魚球 $23

🍽滷水豬頭肉 $21

🍽香草豬扒 $27
香草味唔算重,肉質就好鮮嫩,不過肉身偏薄,份量都唔算多

🍽招牌豬雜 $26

🥤汽水 $8
係玻璃樽包裝嘅汽水🧊🧊 爽呀

—————————————
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
打卡:⭐️⭐️
再訪:⭐️⭐️⭐️⭐️

#chill.yummi #foodiehk #Eeeeeats #FoodPhotography #Delish #foodiegram #foodielife #igfoodie #hkfoodies #香港美食 #大埔美食 #醉雞 #暢和麵家
2023-01-13 716 浏览
每次前一晚飲完酒都會黎呢到總覺得食呢到的醉雞芽菜湯對個胃好好有解酒作用不過生意好好似 平日有一日會休息同埋店舖位置有限有時可能要等位但唔少名人食過值得一等十分推薦
每次前一晚飲完酒都會黎呢到

但唔少名人食過
值得一等
十分推薦
2022-12-01 656 浏览
早排同朋友去大埔,住係大埔既朋友就帶左我去依間隱世小店試下💛🤭鋪頭係商場入面既巷仔,都有少少難搵😆今次就試左蝦籽撈麵同埋鯪魚球,味道麵唔錯,如果覺得乾可以加返湯,都好鮮甜~總括黎講都值得一試☺️

2022-05-25 1213 浏览
經 過 咁 多 年 先 知 呢 間 隱 世 店 在 商 場 內 的 小 巷 內  雖 則 吾 顯 眼 但 都 多 人 排 隊 P.S. 店 鋪 6 點 收。記 得 早 少 少 去 ✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨ 花 雕 醉 雞  店 鋪 / 報 導 強 烈 推 介 肉 質 嫩 滑。香 濃 入 味。份 量 算 多 接 近 每 枱 都 有 雞 的 存 在 。 清 湯 牛 腩 麵  湯 底 應 該 係 大 地 魚 湯。帶 點 鮮 甜 麵 質 彈 牙 有嚼 勁。鹼 水 味 吾 重 牛 腩 簡 值 係 半 肥 瘦。肉 質 夠 哂 腍 3 樣 配 埋 一 齊 好 正 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 。 金 牌 碗 仔 翅  😍 呢 世 食 過 最 好 食 嘅 碗 仔 翅 皆 因 佢 與 別 不 同  平 時 一 定 落 少 少 醋。呢 到 絕 對 吾 洗 好 足 料 絕 對 值得 一 試 。 總 括 黎 講 大 愛 呢 到 牛 麵 同 翅 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ 店鋪:暢和麵家 (大埔) 地址:大埔寶湖道3號寶湖花園商場二樓222B號舖
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
花 雕 醉 雞
 店 鋪 / 報 導 強 烈 推 介 肉 質 嫩 滑。

清 湯 牛 腩 麵

金 牌 碗 仔 翅

❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
店鋪:暢和麵家 (大埔)
地址:大埔寶湖道3號寶湖花園商場二樓222B號舖
2022-04-05 1038 浏览
呢間食過好多次!一直都好鍾意!亦都好支持佢!但經過今日我同我媽媽一齊去買外賣後,就唔想再幫襯!我媽媽都70歲,如果唔係一場黎到,仲等左咁耐,真係頭也不回直接走!我地4點零去到間店,入面有少少人堂食,出面無人排隊,店入見有一個女職員做緊野,咁就係門口等左一陣!等等下,由無人等到有人,後面黎多左7、8個人排隊堂食!個女職員一直都執檯、出餐,於是我媽媽就嗌左個女人一聲,話想嗌外賣,個女人就望一望就算,完全無回應,就繼續執檯!跟住個女職員就開始俾啲堂食既人入去坐!我以為我後面嗰家人因為有手抱住細路仔,所以俾佢地入去坐先,咁都好合理!我地都願意等!點知個女職員安排左細路仔嗰家人入去坐之後,都唔理我地呢啲想嗌外賣既人!佢仲繼續執檯、出餐,想俾後面排隊既人入晒去先,都係繼續無視外賣客!因為個女職員(定唔知老闆娘)繼續無視外賣,於是我入去同廚房個男人(好似係老細) 講想嗌外賣!老細都話要等個女職員!咁我媽媽都70歲,企左係門口都等左好耐了,都攰了,所以佢就自己返去先!終於排隊入去堂食既人入晒去啦!個女職員先出黎落外賣單!仲同我講:「我都要做埋啲野先架!」我都好心平氣和咁回答返個女職員:「唔係喎!我由出
呢間食過好多次!一直都好鍾意!亦都好支持佢!
但經過今日我同我媽媽一齊去買外賣後,
就唔想再幫襯!

跟住個女職員就開始俾啲堂食既人入去坐!

終於排隊入去堂食既人入晒去啦!
個女職員先出黎落外賣單!
仲同我講:「我都要做埋啲野先架!」

我都好心平氣和咁回答返個女職員:「唔係喎!我由出面無人排隊,等到有咁多人排隊,再入晒去喎!」

我同我媽媽一直都排係隊頭,如果計排隊,都應該要處理左我地先掛?嗌外賣唔係嗌完就走得,都仲要等啲野食出架嘛!落單都只不過幾十秒,點解唔幫忙落左單先執檯呢?何況我地一開始就出面就無人排隊!我媽媽同個女職員講話嗌外賣,佢只係望佢一眼,一啲回應都無!係因為佢係老人家?覺得佢食得唔多?都唔會幫襯好多,所以先無視佢?

當時只係4點零,距離6點都仲有個半鐘以上既時間,都唔使趕到幾十秒落一張外賣單都唔得,都要俾堂食客入晒去先?

我都唔明白!欺負老人家?覺得老人家唔會出聲?或者唔重視外賣客啦!我都唔明白!

我地應該唔會再幫襯,食野為左享受!但今次就受氣,野食OK都無用!

好令人失望!
例牌醉雞
豬肺
2022-04-05
外卖自取
下午茶
2022-03-05 633 浏览
📍大埔 暢和麵家一直都想試蝦籽撈麵🦐所以就嚟咗寶湖花園商場嘅暢和麵家。店舖位置唔多,有機會要坐走廊摺枱位。佢屬於街坊老店,一路食緊都有人買外賣/堂食。𓇠 蝦籽雲吞撈麵 $33 𓇠有5粒鮮肉雲吞,屬一口大小,雲吞皮薄,如果可以大粒啲就更好🥟蝦籽帶鹹香,足夠撈勻幼麵,麵條彈牙,如果覺得乾可加湯撈🍜湯底好鮮甜,用大地魚熬成,帶有韮黄香味。整體份量偏小,男士可能會唔夠飽。PS 花膠冬菇、醉雞、香草豬扒同蜆蚧鯪魚球都出名,但限量供應,下次再去要試下🤩▪️類別:#yinkifoodie_港式 #yinkifoodie_noodles🔺味道:4/5🔹服務:3.5/5 🔸環境:2.5/5
📍大埔 暢和麵家

𓇠 蝦籽雲吞撈麵 $33 𓇠

🔺味道:4/5
🔹服務:3.5/5
🔸環境:2.5/5
2021-12-09 928 浏览
因工作關係今日又入到黎大埔食晏晝。其實暢和麵家一早已經好想試,之前假期嚟到大埔見到太多人唔想排隊,今日一支公終於可以坐低食番餐。舖頭喺商場一樓,其實座位好少,目測所見應該唔會超過12個位。不過門口擺咗啲枱凳,上次假期過嚟嘅時候係會開晒,但係應該都唔會超過20人。因為我未夠中午12點就已經到達,所以當時定唔係好多人。舖頭嘅牆上除咗見到大大個餐牌以外,又見到好多有意義嘅海報, 十分正!未坐低之前其實已經諗咗今日要食乜嘢,所以好快就已經落單。今日我嘅午餐係:醉雞$36軟腍入味,雞皮爽脆,雞肉軟滑,花雕味肉味平衡。呢個價錢一啲都唔貴。雲吞麵(幼麵)$27湯頭清甜不過鹹。淡淡的大地魚以及九黃嘅香味。生麵爽口彈牙,沒有過分嘅鹼水味。雲吞係細細粒,跟着一條金魚尾。豬肉肥瘦比例剛剛好。雲吞有五隻,絕對慷慨。雲吞餡料入邊混入類似豬軟骨嘅配料(?),令到佢口感特別有層次。真係好唔錯。搞到最後連碗湯都飲埋。今個午餐無論價錢,食物一質素,以及人情味都令人回味。食完之後提升咗不小嘅正能量返去繼續為工作奮鬥。

醉雞$36

雲吞麵(幼麵)$27

雲吞麵(幼麵)
题外话/补充资料: 之後同朋友傾開,原來係暢和早前有幾間舖頭,現在只剩下西環和寶湖花園商場這一間。有時我會諗究竟人生要追求啲咩呢?究竟係要生活和工作上面嘅多姿多彩、以及富足係好啲?定係簡簡單單,踏踏實實嘅生活適合自己呢。
2021-12-02
  • 雲吞麵
2021-12-05 585 浏览
📍「暢和麵家」- 大埔今次食食食之旅黎到大埔😌難得嚟到大埔行山,梗係搵返啲出名嘅小店試吓啦😎📷餐廳位於商場入面,店面好細,所以座位都幾逼🙈雖然要排隊,但係Turnover都幾快,等咗20分鐘左右就到我哋😛Staff態度都幾好☺️🍴花雕醉雞(例牌)💰HK$36✨推薦指數:6/10佢嘅醉雞外面都幾靚仔,外皮鮮黃,色澤均勻;食落花雕味都算重,唔算太苦,雞皮滑身,雞肉就有少少鞋口,但都算入味,可而且佢嘅骨仲多過肉,食完一份好似冇咩點食過咁🤔🍴蜆芥鯪魚球💰HK$23✨推薦指數:7/10鯪魚球外表圓轆轆、漲卜卜,幾得意☺️咬落外皮脆口,魚肉味幾香濃,入面好juicy,爆汁爆到整到👦🏻塊面🤣🤣🤣個蜆芥汁有粒蜆肉仔係上面,但無咩味,比較一般😛🍴雲吞蝦籽撈💰HK$33✨推薦指數:6/10佢嘅鮮肉雲吞個皮幾薄,但係比較細粒,冇咩特別🙈蝦籽撈係呢間嘅主打之一,外表望落幾靚,食落麵比較乾身煙韌,但係有少少🤏🏻細份,👦🏻食幾啖就完咗,唔多夠飽🙈🙈🙈🍴花膠冬菇💰HK$33✨推薦指數:5/10佢嘅花膠炆得都都算入味,咬落比較薄身爽口😬相對地冬菇就唔夠入味🙈入味多少少🤏🏻會好食啲😛👦🏻👧🏻💬雖然我呢度每碟都唔貴,但全部都
📍「暢和麵家」- 大埔

今次食食食之旅黎到大埔😌
難得嚟到大埔行山,梗係搵返啲出名嘅小店試吓啦😎

🍴花雕醉雞(例牌)
💰HK$36
✨推薦指數:6/10
而且佢嘅骨仲多過肉,食完一份好似冇咩點食過咁🤔

🍴蜆芥鯪魚球

✨推薦指數:6/10

🍴花膠冬菇
💰HK$33
✨推薦指數:5/10

👦🏻👧🏻💬雖然我呢度每碟都唔貴,但全部都偏細份,食哂呢幾碟,個肚都仲係覺得好空虛咁🙈不過辣椒醬幾好食,大家有興趣都可以試吓🤣🤣🤣

推薦度:👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰/5
暢和麵家 (大埔)
地址:大埔寶湖道3號寶湖花園商場二樓222B號舖
2021-10-14 588 浏览
每次經過暢和都好多人,入位坐嘅位置唔多,大約12位左右。呢排兩個小朋友輪住病,睇完醫生總會經過暢和,小食同粉麵為主。價錢好經濟,而且好好食,湯底亦鮮甜。繼上次食完粉腸花枝丸河粉同碗仔翅後,今次試佢嘅招牌小菜-蜆介鯪魚球同花膠炆冬菇。首先蜆介鯪魚球係炸嘅,size 大約係$5銀,配埋蜆介汁,一啲都唔油膩,咸度適中,我哋係第一枱入坐客先有得叫第二枱客人想叫都冇啦因為尋日打完風唔夠食材。第二樣嘢我想介紹花膠炆冬菇,花膠同冬菇都炆得好淋仲好入味,真心推薦入坐唔洗寫紙亦都唔洗掃安心app
每次經過暢和都好多人,入位坐嘅位置唔多,大約12位左右。
第二枱客人想叫都冇啦
因為尋日打完風唔夠食材。

入坐唔洗寫紙亦都唔洗掃安心app
花膠冬菇