2009-04-05
别说日式私房菜, 就算系普通私房菜我都未试过, 呢次系第一次食楼上日本菜, 感觉其实同楼上cafe差唔多, 环境一定唔会话好好, 始终比较迫夹, 而且因为唐楼既关系, 唔想行楼梯既朋友真系要谂谂...是日系星期四, 估唔到, 呢度都会咁多人, 值得一赞既系waiter无赶人走亦唔会俾压力你, 所以唔订位我相信无机会walk in了, 不过, 亦因为咁, 不失为一个良朋共聚既好地方头盘先叫左个南瓜沙律, 其实我好少食到我喜欢既南瓜食品, 我对南瓜亦唔会十分钟意亦唔会十分抗拒, 不过呢度既南瓜沙律真系几好味, 南瓜唔会磨得太烂, 作为头盘系一个唔错既选择之后黎既, 系日式饺子, 日式饺子比较少食不是煎过的, 感觉皮厚左d, 同埋始终煎过既会香d下一味系金菇牛肉卷, 材料一d都吝啬, 牛肉不过不失, 金菇亦好咬感, 我觉得个汁调较得唔错, 唔会太过火太咸, 再加上沙律菜, 呢味金菇牛肉卷虽然普通, 但不失为一个好选择头盘/前菜/小食过后, 就黎左个鳗鱼饭, 我都算系一个鳗鱼如痴, 好吃唔好吃既鳗鱼我都食过唔少, 呢度既鳗鱼质素只属一般货色, 有骨呢d唔在讲, 要弹既系既火候, 唔知系咪唔记得
头盘/前菜/小食过后, 就黎左个鳗鱼饭, 我都算系一个鳗鱼如痴, 好吃唔好吃既鳗鱼我都食过唔少, 呢度既鳗鱼质素只属一般货色, 有骨呢d唔在讲, 要弹既系既火候, 唔知系咪唔记得睇火, 鳗鱼底烧得太㶶了... 碗饭一拎到黎就闻到有一阵㶶味... 全晚最失望既一味
之后既上菜速度明显变慢, 等左一段时间之后, 就送来鳗鱼豆腐天妇罗, 事后睇番之前既食评, 大部份人都话呢个好味, 好在朋友有做功课, 否则真系错过了...
我系出面未见过类似既菜式, 岩岩煮好既高热仲睇到蒸汽升紧上黎, 一黎到卖相已经觉得好吸引
食落去, feel到豆腐好滑, 不过其实应该系百福豆腐, 紫菜好似天妇罗咁炸过, 几好味, 反而鳗鱼无特别, 同一般鳗鱼反卷中既鳗鱼差唔多, 唔怕热既一啖食晒最好味, 不过我系猫舌, 食唔到太热既野的...
之后朋友们就系度倾计, 倾到咁上下, waiter就过黎问仲有无野要加, 因为order已经黎晒, 我地就话仲有一个鱼汤豆腐乌冬未黎, 唔知系咪漏单了, 好在, 都唔驶等好耐, 就黎到了
鱼汤豆腐乌冬都系好热, 就连影相都影到大量既蒸汽, 乌冬同鱼汤煲系分开上的, 食几多夹几多, 方便大家可以分黎食
鱼汤好味, 雪白既汤底, 可能用左牛奶去煮, 乌冬相对少, 不过几弹牙 (当然未去到万豚屋咁啦), 配料系杂菜、豆腐、芋丝等, 并无肉, 清得黎唔会肥腻, 最后大家连一滴汤都不漏将呢煲汤歼灭左...
因为唔系好够饱, 所以追加左自家制鸡肉丸串, 唔驶等好耐就上菜, 果然系自家制, 食得出入面有d鸡软骨之类混左系入面, 咬落感觉几特别, size都几大, 食埋就真系岩岩好了
值得一提既系上菜速度, 唔知个厨房有几多位厨师, 佢既上菜速度其实唔算快, 不过如果黎得呢度, 我相信唔系为求食快餐, 呢度价钱唔贵之下, 如果一路饮住sake一路同朋友风花雪月, 真是一乐也