2021-03-11 61 浏览
是日想揾个地方同朋友可以坐低饮下酒吹吓水。咁啱朋友想食串烧。咁醒起之前行过呢头见到一间唔错嘅串烧店。就同朋友提议嚟呢度。我哋喺星期二嘅夜晚大约7:00到舖头。可能系平日嘅关系店内唔算太多人。舖头面积唔算大。室内有四张枱。 另外亦都有设室外位置方便吸烟人士。由于疫情关系,食店亦都好细心咁设有酒精搓手液比食客。非常细心。串烧方面,我哋分别叫咗牛舌,黑松露烧珍宝带子串,椒盐鲍鱼,蒜香烧生蚝,烧招牌鹅肝串,烧鸡肾串同埋烧原条香蒜茄子。主食就叫咗法式牛柳粒薯菜。食串烧当然少不免啤酒啦。我哋分别叫咗麒麟青柠啤同埋麒麟提子啤。首先讲海鲜类嘅烧物。虽然系烧过嘅海鲜。但系亦都食得出佢系新鲜嘅。而且一啲都唔腥。亦都唔会话烧得太韧。特别系黑松露烧珍宝大子串,带子上面有一啲黑松露喺度,令成个带子嘅口感升华咗唔少。牛舌同鸡肾亦烧得啱啱好,而我本身系唔食牛舌嘅,因为我觉得个感觉好核突。但系朋友分咗一小块俾我食之后,我反而接受到呢个牛舌,因为佢真系烧得好好食。法式牛柳粒薯菜。牛柳粒相当之多嘅肉汁。再加埋洋葱。送酒食简直系一流。茄子系咁多种食物入边烧得最好食嘅一样。如果唔系因为太饱嘅关系。我一定会再encore呢个烧

厚切牛舌,烧鸡肾串

法式牛柳粒薯菜

茄子系咁多种食物入边烧得最好食嘅一样。如果唔系因为太饱嘅关系。我一定会再encore呢个烧茄子。
烧原条香蒜茄子

最后值得一提嘅系啤酒。我一路以为麒麟啤系有出提子味同青柠味。但原来朋友提我,系喺侍应斟啤酒之前,加咗一啲青柠汁同埋提子汁落只杯到。呢种饮法可以对一啲唔常饮啤酒嘅朋友,易啲入口。
麒麟提子啤,麒麟青柠啤
烧招牌鹅肝串