2019-08-26 1717 浏览
相信香港最多嘅餐厅类型系西餐,不过十间西餐厅有九间既食物都系差唔多,冇咩新意。但今日意外闯入呢间旺角楼上西餐厅,每道菜都有新嘅元素,唔会原地踏步,充满惊喜,所以一定要介绍俾大家。一入到去已经见到有个好大嘅live band空间。表演者有别一般餐厅嘅live band唱歌,而系表演色士风,而且会演奏耳熟能详嘅歌曲,无论古代定现代歌曲都能驾驭,我个人非常喜欢呢个live band。餐厅嘅食物同餐饮menu都好厚同好大本,证明餐厅食物饮品选择非常广泛。我同女友各叫一个主菜,加$50可以转套餐,包埋餐饮、汤同甜品。龙虾汤一向系我嘅至爱,所以我决定再加$20选择泡沫龙虾汤,龙虾味浓郁,另外轻盈、鲜甜、柔滑集于一身,绝对物有所值。餐汤亦会配上蒜蓉包,上面有厚厚嘅芝士,百般芝味在心头。净系一个dinner set当然唔够食啦,所以我哋加咗个法式鸭肝酱。鸭肝酱整成水果形状,技术含金量可谓超高,真系睇得又食得。鸭肝酱口感柔滑细腻,独特嘅咸香味令人爱不释手。旁边仲有四片带酸味既面包,味道同鸭肝酱超夹。烩和牛脸意大利饭系餐厅recommend,意大利软硬程度刚刚好,而且份量超多。和牛非常软稔,用叉轻轻一拨就

泡沫龙虾汤

餐汤亦会配上蒜蓉包,上面有厚厚嘅芝士,百般芝味在心头。

法式鸭肝酱

烩和牛脸意大利饭系餐厅recommend,意大利软硬程度刚刚好,而且份量超多。和牛非常软稔,用叉轻轻一拨就可以将肉分离,非常出色。两者既配搭充满新鲜感。
烩和牛脸意大利饭

甜品系焦糖布甸,一睇卖相就知道唔马虎。

连柠檬茶都大杯过人,糖浆分开上所以客人可以自己调校甜度。

估唔到龙虾汤「全都是泡沫」,更估唔到鸭肝酱可以制成水果形状,但最估唔到嘅系能够去西餐厅欣赏色士风嘅表演。相信Amplifier Restaurant系我呢一、两年食过最惊喜既西餐厅。
2019-08-25
泡沫龙虾汤