2024-06-16 2918 浏览
继上次Years之后,今次带🦒去隐蔽嘅湾仔蓝屋找素。Wanaka系Years姊妹店,主打本地有机菜。cafe设有半露天吧枱位及室外座位,望到一小片草地,环境舒适🍀食物亦比想像中高质同igable,大推🫶🏻🍣寿司配有机本地秋葵 $𝟏𝟐𝟖]寿司足料非常大嚿🤣配上爽脆秋葵、萝卜渍、牛蒡、甘笋、紫椰菜等丰富食材,fresh得黎重点系芒果非常甜!大加分💯题外话:我疑惑点解加咗三文鱼喺入面,男友hea答可能纯素cafe有1-2个dish系有肉…完全冇探究精神🤡我抱有怀疑,一问先知系蒟蒻整成嘅三文鱼😳唔夸张,我地两个都以为系真三文鱼,口感太似了😳🥯有机南瓜大甜!估唔到本地蔬菜竟然可以咁好食😲菠萝冰都劲甜,夏天食爽🧊当中比较特别系没有蛋嘅炒蛋🥚厨师用姜黄粉、豆腐制作成伪炒蛋,坦白讲唔太似蛋但味道又几特别㖞,我唔食豆腐都接受到😆蓝莓bagel更加系用我嘅最爱alivefoodco!!!!!!!呜呜,alive最近都冇开pop up,只好online order再去红磡拎。佢嘅sourdough bagel口感非常chewy,系我早餐嘅精神食粮🥺🌸🥤饮品选择多,由咖啡、梳打到smoothie都有🍹炎炎夏日

食物亦比想像中高质同igable,大推🫶🏻

🍣[夏日三文鱼芒果寿司配有机本地秋葵 $𝟏𝟐𝟖]
寿司足料非常大嚿🤣
我抱有怀疑,一问先知系蒟蒻整成嘅三文鱼😳
唔夸张,我地两个都以为系真三文鱼,口感太似了😳
夏日三文鱼芒果寿司配有机本地秋葵

🥯[本地有机南瓜野菌牛油果蓝莓酸种𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥全日早餐 $𝟏𝟒𝟖]
有机南瓜大甜!估唔到本地蔬菜竟然可以咁好食😲
菠萝冰都劲甜,夏天食爽🧊
本地有机南瓜野菌牛油果蓝莓酸种𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥全日早餐

🌸[荔枝接骨木花梳打 $𝟒𝟔]
🥤[海盐开心果焙茶燕麦奶(冻) $𝟓𝟐]
饮品选择多,由咖啡、梳打到smoothie都有🍹
炎炎夏日饮梳打几refreshing💆🏻‍♂️
但开心果焙茶就普通,略嫌开心果味唔太出🤔
海盐开心果焙茶燕麦奶
荔枝接骨木花梳打

Wanaka同Years 相比菜色都几唔同,冇burger、吉列猪扒等”meaty”菜式,反而
更色彩缤纷🌈同refreshing!走fresh、light、organic路线,有惊喜💚

见到其他菜式都好吸引,短期内已经想二访!
男友都赞如果系食wanaka,接受到日日找素🤣
对于食肉兽黎讲系一个好大嘅赞美😆🫶🏻

3个字:有惊喜🥰