2017-06-15
第一次食佢地嘅泡芙都系喺太古,当时只系试左一条,觉得味道唔错,后来喺其他商场见有pop up store做优惠,再试多几款味道。周日又黎太古商埸,发现佢地由本来嘅铺位搬左上黎2楼。以甜点店而言,店面相当阔落,装潢带简约美,光线充足,并且提供座位,方便客人即时食用。(毕竟泡芙所费不菲,有个位坐可以将消费合理化)旁边嘅装饰带法国特色,层架上展示各式泡芙照片,感觉好似一个杂志架。对正门口系一个大型玻璃橱窗,展示不同口味泡芙,款式众多,色彩缤纷。每日新鲜制作,而且每个月会推出唔同口味,见到都胃口大增,定价 $38-$50。由于我唔系即时食,为免影响味道,最好喺24小时内食,食前解冻约半小时。经过上次试过几款后,偏酸嘅果味唔太适合我,但为左影相比较好睇,我今次都拣左两条颜色较鲜艳嘅款式。品牌嘅泡芙名称前一律有个数字,代表创办人嘅创作次序,我拣左以下四款:N°122 Chantilly Strawberry、N°144 Matcha Bamboo、N°1 Salted Butter Caramel、N°3 Vanilla Pecan NutN°1 Salted Butter Caramel $38
周日又黎太古商埸,发现佢地由本来嘅铺位搬左上黎2楼。
N°1 Salted Butter Caramel $38
1号代表品牌首款推出嘅口味,之前都食过呢款而且几钟意,外层焦糖加上朱古力爆炸糖,因为雪藏过,泡芙口感就冇即时食咁柔软。
夹层系海盐焦糖忌廉,咸甜交错,冰冻左味道更好,果然系招牌,而且价钱又平啲
N°3 Vanilla Pecan Nut $45
呢款亦都系试过嘅口味,云呢拿忌廉加上云呢拿籽,面头铺上烘焙过嘅焦糖合桃果仁,基本上系零失败嘅配搭。
上次买𠮶条nuts好疏落,今次呢条分布平均好多,简单开心
N°122 Chantilly Strawberry $48
避开偏酸果味(上次试过热情果、黑加仑子真系好酸呢…),我拣左呢条卖相好吸引嘅士多啤梨。
泡芙面头加左士多啤梨制成嘅果茸啫喱、士多啤梨片、忌廉,曲奇饼粒令整条泡芙口感丰富,士多啤梨唔酸,果茸酱味道唔假,合格!
N°144 Matcha Bamboo $38
最后一条拣左香港独家嘅抹茶口味,夹层系抹茶忌廉,面头系几片朱古力,比较以上三款,抹茶口味略为失色
茶味道不足,加上朱古力偏甜,如果唔讲,好难知道系食紧抹茶味呢。
店内另一边有个雪柜,有几款饮品。
Infused Tea:Basil Strawberry $30
天气热左,对饮品嘅需求愈黎愈高,拣果汁都系个不错嘅选择,唔会愈饮愈口渴。
莓味突出,饮落唔会好甜,小清新!
收银处仲有其他产品出售,例如朱古力、新推出嘅贝壳蛋糕,包装一贯精美。
佢地嘅泡芙可以自选设计、口味,有朋友生日,黎紧我都想订一盒,真系好特别好靓!