2020-12-26
今餐我觉得系色香味俱全大餐🌈👃🥢见到其他foodie介绍营致会馆,见到menu都吸引就去食个中式圣诞大餐⛄🌲价钱$880一位另加一,需要提前一两日预订。由上第一道菜开始至鲍鱼荷叶饭,我都会话好香呀🧖味道更加是出色,难怪连续攞三年米芝莲。每一道菜都出色,要数最正就系官燕鹧鸪羹🦆,将鹧鸪肉打到变蓉,要加上上汤及一大匙官燕,好甜,好滋润,好补身😌如果日日食一碗身体应该好健康😂烧云腿海参乳鸽脯🕊️系另一道要highlight 既菜,因为佢既鸽肉嫩滑到似食嫩牛咁样,加上喂到好入味既海参配上甜甜地又炸过既云腿,每样轮流咬一啖好正😌不过其中一旧鸽肉系带皮,所以都会令到个𩠌有小小油,但绝对可接受。瑶柱花胶扒柚皮又系正到爆,又系一黎就已经闻到好香,之后个柚皮完全无苦涩味而且吸收哂个高汤汁,连埋d瑶柱丝同埋花胶一齐食好掂,e个𩠌个主角系d汁同柚皮,食完一份系可以再食第二份😆营致甜品入面三款甜品都高质,适合饮住茶慢慢叹,绝对系小甜岩港人好味同埋好传统,配合到个主题。以上四款菜系我觉得成个set入面最值得highlight 既,以下既好味但未至于好难忘:窝贴大虾🦐佢下面个底唔系白面包而系配芋头,都夹既,只虾好大
窝贴大虾🦐佢下面个底唔系白面包而系配芋头,都夹既,只虾好大只都好爽,莲藕饼有猪肉味但我就唔系好食到有虾味。
古法白肉星班球🐟(即系东星班蒸豆腐配冬菇丝,猪肉丝,红枣丝)材料新鲜加上有火喉控制,梗系好味啦。
翡翠龙穿凤翼🐣系起哂骨既鸡翼入面让左云腿同笋(应该系)
,只能说系功夫菜,但味道冇太大惊喜。
鲍鱼荷叶饭只鲍鱼有鲜味,饭入面有冬菇鸡肉瑶柱丝,饭粒湿润索哂味。
总体黎讲佢真系做得好到位,成个menu基本上大部分肉类都有食(除左牛同羊),卖相同味道俱备,同其他高级中菜厅一样,除咗卖相好presentable之外,餐具(碗碟)都几靓,可以有下次。
ig name=hkfoodiefgg