2018-06-07 295 浏览
又系观塘食好西时间!今次试下食「荣哥厨房私房菜」,慰劳下自己!地点好方便,地铁站天桥位一落,几步就到。当日落大雨,因而无湿晒对脚。装修唔算华丽奢侈,不过整洁舒适,空间感足够,唔会太嘈太迫。叫左个二人餐,人头$348,另有加一。坐低好快就有店员送上头盘,祭祭五脏庙先!花枝豆唔系好识欣赏,唔腥,略带甜味。木耳就非本人所喜,不过依碟木耳够冰凉、又有麻香同微微酒味,爽口清脆,令我改观。沙律就非常出色,极级鲜嫩爽口,完全无苦涩味,用青瓜捆住成为一口沙律既设计亦非常有创意同方便!黑鱼子酱味道似烧汁,但味道更加提鲜,流心蛋同茄子点住酱食,非常醒胃。到盅汤上台,炖汤可谓水准之上,汤水清澈,但鲜味十足,啖啖汤都有肉汁精华,做得好过好多高级酒家酒楼!十个赞!虾球水芙蓉都系招牌菜,黄色芡汁味道偏淡,食唔到咩味。汁下有蒸蛋,滑溜香口。虾球不用说,爽口弹口,非常新鲜!焗蚝都系必食!芝士唔系西式浓厚腻溜款式,但仍然香气扑鼻,而且加左孜然粉,超级邪恶!火喉焗得刚刚好,蚝身仍有好多肉汁,口感类似桶蚝。陈皮骨都几有惊喜,食落有浓厚香甜味,微微带酸,同猪肉味道非常相衬。碟菜就新鲜翠绿,此外无咩特别之处,不过鱼汤好鲜甜,想

装修唔算华丽奢侈,不过整洁舒适,空间感足够,唔会太嘈太迫。

叫左个二人餐,人头$348,另有加一。

坐低好快就有店员送上头盘,祭祭五脏庙先
有机沙律菜伴芝麻酱、凉拌黑木耳、岩盐花枝豆

有机沙律菜伴芝麻酱

茶熏流心蛋伴黑鱼子酱配厚切茄子

原盅炖哈密瓜螺头黑毛豚肉汤

虾球水芙蓉

!火喉焗得刚刚好,蚝身仍有好多肉汁,口感类似桶蚝。
蒜香芝士焗老外蚝王

远年新会陈皮骨

碟菜就新鲜翠绿,此外无咩特别之处,不过鱼汤好鲜甜,想成碟饮晒佢

鱼汤有机时令蔬菜

蒸饭就有惊喜,一上台已经超香荷叶味,清香醒神,班片虽然得两块,但好香滑鲜甜,配埋豉油食真系多多饭都食得落

荷香蒜蓉海班片原笼蒸鸳鸯饭

最后食埋水果就完啦,值得一赞系西瓜以粒粒咁上,容易食用又美观。
新鲜水果

整体而言,食物色香味俱全,心思创意无懈可击,所有食材都明显经过挑选、新鲜可口;环境亦安静舒适,店员都主动有礼。价钱虽然唔系廉价,但水平远超好多酒席菜单,我就宁愿咁样食得更加精心细致嘞

2018-06-07
有机沙律菜伴芝麻酱、凉拌黑木耳、岩盐花枝豆