2021-10-25
听讲铜锣湾有间性价比超高嘅英国菜餐厅,所以今日就嚟到位于铜锣湾礼顿道嘅Brunch club & supper。😜餐厅环境设计港西合壁,墙身专登做到半剥落的老旧感,四周都有大量油画涂鸦做装饰,坐低后听到柔和嘅轻音乐,(咁啱当日我地又遇到一班好有礼貌嘅外国人家庭系餐厅庆祝生日🥳),即刻满满外国旅行嘅感觉。😝返到正题😘,我地今次就叫咗2款主菜&1款甜品。第一款系German herbs sausage in cherry tomato sauce - pasta(樱桃番茄酱德国香草香肠意大利面)🍝😋$98(25%off_$73.5)佢咃嘅意大利面都有几种选择,我哋拣佐linguiine扁面(面身较阔有咬口),外观摆碟已经唔错,一上台就闻到阵阵(thyme)百里香香味😝,卷起嘅意粉每淡都沾满番茄酱汁,味道酸酸甜甜非常开胃,再加埋呈半熔状态嘅水牛芝士🐮,两样一齐食口感非常饱满☺,咸香酸甜味完美地融合💞🤤,100分!!👍👍第二款主菜系Egg white frittata(蛋白煎蛋饼)🍳🥚$102(25%_$76.5)馅料我哋拣咗烟三文鱼、 薯仔、番茄、洋葱、巴马臣芝士&dill(刁草),蛋饼煎得
返到正题😘,我地今次就叫咗2款主菜&1款甜品。
馅料我哋拣咗烟三文鱼、 薯仔、番茄、洋葱、巴马臣芝士&dill(刁草),蛋饼煎得唔算太香口,不过内馅非常丰富,但味道就较淡,而且多士如果再烤焗多一点会更好,少油少盐健康菜色。
最后就系甜品Caramelized apple with cinnamon crumble(焦糖苹果配肉桂金宝)🍎$86
身为苹果甜品爱好者嘅我,一见到佢哋有苹果金宝已经即刻心心眼😍。首先唔讲味道,系我哋点菜嘅时候发现佢地嘅金宝有好几种饼底🥨🥯选择,有选择困难症嘅我哋立即满面烦恼,但店员非常醒目地立即推荐我哋选择Crepe(可丽饼),而事实证明店员完全无介绍错🤤。
恕我直言,甜品系我哋今餐最惊喜嘅主角🤩,一上菜外观已经非常之吸引眼球,可丽饼底上布满苹果簿片🍎、金宝碎🥧&肉桂香味嘅枫糖浆🍯,整碟甜品系灯光影照之下闪闪发光🌟🥞😍。味道一试已经十分确定系我哋食过最好食嘅苹果金宝❤,口感松脆嘅金宝,配合埋苹果薄片&枫糖浆🍯,再加埋中间嘅云尼拿雪糕&最重要嘅可丽饼饼底, 口感丰富又甜而不腻🤤,底下嘅可丽饼完全吸收晒肉桂味嘅枫糖浆🍯,好食嘅程度非笔墨可以形容👍👍, 绝对系各位甜品控必试嘅菜式😋。
题外话/补充资料:
由2021年7月1日 至 2021年12月31日期间经Openrice订坐晚餐时段(18:00-21:30)享有75折优惠 (套餐/甜品及饮品 除外)
抵食^.^