2024-05-20
人少少,星期六嚟到科学园,唔使同人迫系最开心! 今日一行四人去食中菜,拣咗一间喺海滨附近嘅中菜厅。环境宁静,而且地方都好宽敞!先嚟琵琶乳鸽两只特价$28只,非常经济实惠!即叫即炸, 味道唔会过浓!冰镇鲜果咕噜肉店员热烈推介,话真系好好食,叫我哋试吓! 咁即管试一试啦!卖相非常吸引,仲有闪闪灯灯!咕噜肉大大粒,都几冰冻!而且咕噜肉嘅外皮都炸得好脆口!八方小炒王呢度𩠌,亦都系店员推介之一,店员声称冇一个客话过唔好食,讲到咁劲,即管试吓啦!真系冇介绍错㖞! 材料好充足!韭菜为主,当然有腰果,花枝片,虾等。。。用XO酱爆香嚟炒,非常有镬气!黑毛猪叉烧黑毛猪叉烧肉质软嫩多汁,半肥瘦,色泽鲜明、香味四溢。芥茉沙拉鲜果脆虾球虾球大大件,入口脆口!加埋芥末酱同埋木瓜一齐食,完全唔觉得油腻!仲有啲清新添!和风安格斯一口牛安格斯牛肉肉质鲜嫩,煮到七成熟左右,好惹味!香煎咸鱼肉饼咸鱼粒咸香味好出,肉饼鲜美有弹性,好有咬口感!我要赞一赞呢度嘅师傅,佢哋整每一道𩠌都好有心思,佢哋会用蕃茄仔整白兔仔,又会喺碟度画花!未食都觉得好窝心!职员都好有礼貌!最后,仲有香芋西米露糖水送!呢餐饭,我非常满意!📍 八方栈 (沙
先嚟琵琶乳鸽两只
特价$28只,非常经济实惠!
即叫即炸, 味道唔会过浓!
冰镇鲜果咕噜肉
店员热烈推介,话真系好好食,叫我哋试吓! 咁即管试一试啦!
卖相非常吸引,仲有闪闪灯灯!
咕噜肉大大粒,都几冰冻!而且咕噜肉嘅外皮都炸得好脆口!
八方小炒王
真系冇介绍错㖞! 材料好充足!
黑毛猪叉烧
黑毛猪叉烧肉质软嫩多汁,半肥瘦,色泽鲜明、香味四溢。
芥茉沙拉鲜果脆虾球
虾球大大件,入口脆口!
加埋芥末酱同埋木瓜一齐食,完全唔觉得油腻!仲有啲清新添!
和风安格斯一口牛
安格斯牛肉肉质鲜嫩,煮到七成熟左右,好惹味!
香煎咸鱼肉饼
咸鱼粒咸香味好出,肉饼鲜美有弹性,好有咬口感!
最后,仲有香芋西米露糖水送!
呢餐饭,我非常满意!
📍 八方栈 (沙田)
沙田白石角香港科学园科技大道东16号16E大楼地下S087号舖