2017-07-25 107 浏览
今日系一个特别嘅日子佢话今晚会同我庆祝,真系令我既紧张又期待。由于星期一关系,我依旧要上班,佢叮嘱我一定要尽时收工。然后接我收工一同前往尖沙咀,时间有点紧凑,book左7点半,要加快脚步到L5出口,好记得系L5出口右边嘅楼梯直上,我跟著佢嘅脚步,直至上左一栋楼既18楼,原来他细心安排左一个难忘嘅晚上比我...在此,希望好好记录今晚尖沙咀亚士厘道17-19号18楼18楼,lift门一开,【心鉄板烧】餐厅名以「心」字为主,而「心」有用心、爱心、细心等意思,相信餐厅无论对食物或客人都抱著一份执著,心存敬意,本著用心嘅态度同热诚,细心处理每道食材,用真诚真意去感染食客,让食客细尝美馔同时食得开心又满足~职员先安排我俩坐近铁板位置,方便厨师即场为你烹调,亦可以近距离观看厨师嘅烹调技术同食材新鲜度。刚好我地坐近海景位置,整个感觉变得浪漫有feel当我仲沉醉紧尖沙咀海旁海景,未ready好心情嘅时候,职员已经好快拎左条围裙比我地著,亲切有礼嘅职员仲帮我围裙打结,然后倒上热茶,递上餐牌7点半,时间尚早,餐厅仅有数台客人,可一目餐厅四周内外环境,但8点左右,人开始多了。 无论正前方嘅海景还是后方嘅楼景,
今日系一个特别嘅日子

尖沙咀亚士厘道17-19号18楼

18楼,lift门一开,【心鉄板烧】

7点半,时间尚早,餐厅仅有数台客人,可一目餐厅四周内外环境,但8点左右,人开始多了。 无论正前方嘅海景还是后方嘅楼景,位于中高层嘅【心鉄板烧】,总令人能够悠闲舍意地放松

火炙吞拿鱼腩、北海道螺肉沙律配红梅汁
点餐后,2人餐先上头盘,利用金黄色碗放上脆口而无味嘅透明海藻、嫩滑而入口即溶嘅火炙吞拿鱼腩,旁边配上酸甜柚子汁,创意度满分,顿时胃口大增。北海道螺肉鲜甜细味,沾小许柚子汁同吃,更可带出爽口清甜。而沙律配上甜丝丝嘅红梅汁亦有另一番滋味

与此用时,为何有2个水煲系铁板上,而唔系龙虾、鲍鱼一同在起舞?

松露蘑菇汤、意大利多士
松露飘来阵阵香气,原来刚才铁板上正正为我俩烹调热汤,香气四溢,浓郁独特嘅松露香气match蘑菇自身,闻起来恍惚松露已进我口。而在旁边嘅系蕃茄粒多士

西班牙红虾配蕃茄辣汁
第一道主菜足以令我垂涎,卖相十分精美
原只红虾系铁板上除去虾壳、虾脚,只净下肉身在热腾腾嘅铁板上转红。在此,你可能会谂虾头呢?虾头中嘅虾膏与鸡蛋混合,制成鲜味香浓嘅虾膏炒蛋,再以煎熟脆口嘅虾脚点缀 (可以吃的喔),沾上唔辣嘅蕃茄辣汁,红虾爽嫩, 虾膏炒蛋细滑,想不到区区一只红虾,竟然可以细分如此

翡翠鲍鱼配柚子醋汁
新鲜系水缸捕捉上黎嘅翡翠鲍鱼,身体仍然在摆动,已经肉随铁板上,同时红椒、茄子、紫菜等配菜都一齐准备好,最后以花瓣点缀。翡翠鲍鱼咬开松化、嫩滑、鲜味,亦有柚子醋汁调味

黑豚肥瘦分布均匀,尤如A5和牛般雪花细致
黑豚嘅油脂溶化再吸收,将精华锁实,切开再将黑豚四面轻巧地烧熟。呈现眼前嘅神户黑豚配苹果蓉,熟度拿捏岩岩好,可以先食苹果蓉再食黑豚,每一口黑豚配上苹果蓉亦可
色香美俱全

季节野菜
食完肉又点少得素菜?

小女子炒饭
饭粒同蛋汁分明嘅炒饭,令我谂起厨~神~今日为我地服务嘅系一位女厨子,除左烹调技术好好,佢仲好开朗,为食客带黎唔少欢乐

柚子味

反烤苹果挞伴日式雪糕
最后一道甜品,我拣左清甜嘅柚子味雪糕为今晚嘅美馔画上完美句号
2017-07-10
柚子味